Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V POŠ Kostrivnica praznovali 200 let kostrivniškega šolstva (foto in video)


Sredi tedna so v telovadnici podružnične OŠ Kostrivnica praznovali častitljivo obletnico, dvestoto obletnico šole v tej majhni podeželski vasi. Proslave so se udeležili ravnateljica II. OŠ Rogaška Slatina mag. Karla Škrinjarić, župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar, častni občan Rogaške slatine dr. Jože Lipnik ter številni ostali, ki so se vabilu odzvali.

Zgodovina kostrivniškega šolstva se je pričela pisati leta 1812, ko se je poučevanje izvajalo na različnih mestih, po znanih podatkih med drugim na Brenkovem v Zg. Kostrivnici in pri Butu. Število šoloobiskujočih otrok se je kljub dejstvu, da je šolski obisk takrat bil neobvezen, v prvih letih gibalo okoli 50. Sprva je bila šola enorazrednica, leta 1834 je zaradi vse večjega zanimanja bila zgrajena nova šola z enim razredom in učiteljskim stanovanjem, pozneje pa so jo dozidali z nadstropjem. Leta 1870 je šolo obiskovalo 205 učencev “vsakdanje” šole in 44 učencev nedeljske šole.

Leta 1873 so šolo razširili v dvorazrednico, leto kasneje pa v trirazrednico. Šolska obveznost je kljub dejstvu, da je šola prehajala iz enorazrednice, nato dvo-, tri- in štirirazrednico, vse do leta 1963 trajala šest let, nato je bila uvedena osemletna obveznost. Danes pet razredov POŠ Kostrivnica obiskuje 54 učencev, ki po petih letih šolanje nadaljujejo na centralni šoli, II. OŠ Rogaška Slatina.

Učenci POŠ Kostrivnica so za prisotne pripravili odličen program
Učenci POŠ Kostrivnica so za prisotne pripravili odličen program

Alenka Vodušek, ki je bila povezovalka in napovedovalka programa na slovesnosti, je po uvodnem pozdravu pred mikrofon povabila ravnateljico II. OŠ mag. Karlo Škrinjarić: “…Od kar obstajajo ljudje, so se morali učiti in so se učili, če so hoteli preživeti. Tako so skozi tisočletja obstali, se razvijali in napredovali. Učili so se na neformalni način, ki je star prav toliko kot človek. Učenje na organiziran, neformalni način se je razvijalo postopoma, mnogo pozneje ter najpogosteje in dolgo obdobje le osebe moškega spola…Prav nič nenavadno ni, da sega zgodovina naše, kostrivniške šole v davno leta 1812. To je bilo leto, ko so se omenjene šolske reforme počasi razširile na podeželje velikega cesarstva, katerega del smo bili. Po smrti znane cesarice, po letu 1780, je reforme nadaljeval njen sin, napreden in prosvetljen cesar Jožef II. Opisano je botrovalo, da danes šola v Kostrivnici praznuje častitljivo obletnico, svojih 200 let, svoj dvestoti rojstni dan. To je za vse nas, posebej pa za majhno podeželsko vasico, zelo pomembna prelomnica in svečanost…”

Prisotne je nagovoril tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič: “…Običajno ob takšnih jubilejih in obletnicah naredimo presek kvalitete dela na določenem področju, tokrat na področju osnovnošolskega izobraževanja. Sam trdim, da imamo v občini zagotovljene dobre pogoje za izvrševanje pouka in da imate tudi profesorji in učitelji možnost, da te naše najmlajše naučite marsikaj. Ko sem razmišljal, kaj je privedlo do takšne moje ocene, sem skušal strnit v obdobja povečana vlaganja v osnovnošolski prostor v vsej 18-letni zgodovini občine Rogaška Slatina…podatke je težko strniti v obdobja, ker smo ves čas intenzivno vlagali v zagotavljanje boljših pogojev v osnovnih šolah…k temu vsemu pa je potrebno dodati tudi vsebino, tisto dušo, ki jo znate dodati učitelji in starši in pripomore k temu, da so otroci v šoli zadovoljni, da se ukvarjajo še s čim drugim in ne samo s tistim, kar piše v osnovnih učbenikih. Slednje dokazujejo številni dodatni programi, ki se jih otroci v velikem številu udejstvujejo…” Ob tem je poudaril, da bi POŠ Kostrivnica lahko bila zgled marsikateri šoli, saj je tipičen primer izvrstnega delovanja s krajem Kostrivnica.

Ob visokem jubileju so prisotne nagovorili: ravnateljica II. OŠ Rogaška Sklatina mag. Karla Škrinjarić, župan mag. Branko Kidrič, državna sekretarka Mojca Škrinjar ter predsednica sveta KS Kostrivnica Andreja But
Ob visokem jubileju so prisotne nagovorili: ravnateljica II. OŠ Rogaška Sklatina mag. Karla Škrinjarić, župan mag. Branko Kidrič, državna sekretarka Mojca Škrinjar ter predsednica sveta KS Kostrivnica Andreja But

Seveda pa je prisotne nagovorila tudi državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar, ki je najprej izpostavila lepoto kraja in gričev, ki ga obdajajo, delavnost ljudi, ki živijo v teh krajih ter samo urejenost kraja: “Vsej Sloveniji znate pokazati, kako je tisto, kar naredi vsak človek s srcem, najbolj vredno. Prihaja čas, ko v Sloveniji vse bolj razmišljamo ali so še vedno pametni tisti ogromni projekti ali so pametni nekoliko manjši, drobni, skrbni projekti, ki jih vlagamo v svoj kraj in v svoje ljudi.” POŠ Kostrivnica je postavila za odličen zgled ostalim šolam ter čestitala vsem učencem in učiteljem za vse dosedanje dosežke in jim zaželela, da bi še naprej delili svoje delo in ljubezen s to šolo.   

Zadnja je pred mikrofon stopila predsednica sveta KS Kostrivnica Andreja But, ki je izrazila zadovoljstvo in kot predsednica sveta KS ganjenost, ko je slišala toliko izrečenih lepih besed o Kostrivnici: “Vesela sem, ker lahko prisostvujem pri tako visokem jubileju šole, ki je vzgojila številne uspešne posameznike, generacije delovnih in poštenih ljudi. Čeprav sama te šole nisem obiskovala, imam priložnost sodelovati, delati in sobivati z nekdanjimi in sedanjimi učenci te šole. Čeprav se podružničnih šol pogosto drži vzdevek, da so drugorazredne, pa kostrivniška šola dokazuje ravno nasprotno. Je zelo uspešna šola, saj ko pogledamo rezultate raznih tekmovanj, učne uspehe in vzgojne prijeme vidimo, da so učenci te šole zelo uspešni na vseh omenjenih področjih. Želim in upam, da boste s takšnim delom nadaljevali in prepričana sem, da bodo tudi rezultati ostali podobni dosedanjim.”

Po čestitkah in nagovorih je sledil program, ki so ga sooblikovali učenci POŠ Kostrivnica. Videli smo nastope Gledališke in ritmične skupine, Otroške folklorne skupine Vrelčki, ki so sicer poznani po številnih uspehih po Sloveniji. Slednje že več let uspešno vodi ravnatelj POŠ Kostrivnica Martin Druškovič. Nastopila je tudi Vokalna skupina Sled, o kateri smo tudi mi v preteklosti že pisali.

Športna dvorana POŠ Kostrivnica je bila tokrat v znamenju jubileja
Športna dvorana POŠ Kostrivnica je bila tokrat v znamenju jubileja

Omeniti velja novo pridobitev na področju kostrivniškega šolstva, ki jo je v obliki knjige izdal vsestranski ravnatelj, ki pooseblja ambasadorja združevanja šolstva in kulture, Martin Druškovič. Ob visokem jubileju je izdal knjigo Kostrivniško šolstvo in kultura v objemu preteklosti. Slednjo je na prireditvi podaril vsem eminentnim gostom, ki so se praznovanja tega visokega jubileja udeležili.   

Ob tej priložnosti vsem Kostrivničanom čestitamo in želimo vse dobro tudi naslednjih 200 let vsi ustvarjalci portala Kozjansko.info.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, v katerih smo povprašali za izjavi župana občine Rogaška Slatina mag. Branka Kidriča, malo daljšo izjavo pa nam je prijazno podal ravnatelj POŠ Kostrivnica, vsestranski Martin Druškovič.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), nastalih na prireditvi.

 
v/t/f: eH