Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje socialnega pedagoga Marka Juhanta o vzgoji otrok ob vsakodnevnih obveznostih (video)


Minuli torek je v Domu sv. Jožefa v Celju gostoval Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, ki se ga večina spomni s predavanj, ki jih je vodil konec lanskega in v začetku letošnjega leta. Tokrat je predaval o vsakodnevnem ravnanju pri vzgoji otrok, naslov teme je bil “Srečni otroci”.

Marka Juhanta večina vzgojiteljev, pedagogov, psihologov in staršev pozna kot soavtorja priročnika za starše “Varuh otrokovih dolžnosti”. Odziv na knjigo, katerih vire sta s soavtorico Simono Levc črpala iz njunih poklicnih izkušenj in spoznanj se kaže v pozitivnih odzivih bralcev, staršev, katerim vzgoja otrok je predstavljala pravo znanost, ki je sami ne uspejo obvladati. Na preprost način, predvsem iz dolgoletnih praktičnih izkušenj, je Marko Juhant tudi tokrat obiskovalcem predstavil prijeme pravilne vzgoje, na podlagi katerih bodo otroci postali samostojni, uspešni, zdravi in srečni ljudje. Odgovoril je na osnovna vprašanja – kje postaviti meje, kdaj popustiti in kdaj ostati neizprosen.

Na predavanju, ki je bila nekakšna poslastica, pika na i, je Juhant nizal primere, s katerimi se srečujejo vsi starši. Trma, neposlušnost, preklinjanje, neješčost in ostale stvari, zaradi katerih starši marsikdaj obupavajo in se posledično pustijo otroku voditi, so na predavanjih Juhanta videti zelo preprosto rešljive. Slednje naj bi bilo tudi v praksi, potrebna sta seveda vztrajnost in čas, na podlagi katerih si starši (z)gradijo nujno potrebno avtoriteto. Po besedah Juhanta je otrokova dolžnost tudi to, da je aktiven pri vseh opravili, povezanih z družinskim življenjem, dokler živi v tej družini. Zato mora biti prizadevanje staršev maksimalno vključevanje otrok v vsa opravil od trenutka, ko se otrok zdi še nekoliko premajhen za to.

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili predavatelju in poučnem, predvsem pa koristnem predavanju.

Ob vsem tem je večkrat poudaril vlogo staršev, starih staršev, tet, stricev, saj po njegovem mnenju prihaja do situacije, ko družina zopet postaja vse pomembnejša. Vendar pa je pri vsem skupaj potrebno paziti na tiste “najboljše namene”, s katerimi tisti, ki so del otrokovega življenja, nevede in nehote otroku povzročajo več škode kot koristi.

Predavanje Marka Juhanta smo za vas, dragi obiskovalci našega spletnega portala, zopet posneli v celoti, kar si lahko ogledate v enem izmed spodnjih video posnetkov. V kolikor pa imate probleme, ker vaš otrok preklinja ali ne jé solate in bi želeli zadevo rešiti, pa vabljeni k ogledu prvega video posnetka, v katerem smo izbrali le dva od številnih problemov, s katerimi se starši skoraj vsakodnevno srečujejo. Marko Juhant je podal izvrstne smernice, kako otroka odvadit preklinjanja in kako ga pripravit, da bo začel jesti solato.

Video inserti:

 

 

celotno predavanje:

 

 

Vabimo vas tudi k ogledu januarskega predavanja, kjer je Juhant govoril o trikotni vzgoji – vzgoji med starševskimi pričakovanji in zahtevami (klik!).