Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorna skupina iz Srbije in FS Kozje navdušili v Vasi Lipa (foto in video)


Z ohranjanjem ljudskega duhovnega in materialnega izročila je v največji meri povezana folklora. Slednji daje aktualnost in življenje tradicija, ustno, po spominu podajano sporočilo, ki se od nekdaj prenaša preko številnih folklornih skupin. Tega se močno zavedajo v UD FS Kozje, ki se ravno v teh dneh pripravljajo na že VI. mednarodni folklorni festival, ki bo potekal v Kozjem.

V četrtek, 10. maja, sta se v Podčetrtku, v Vasi Lipa, predstavili dve folklorni skupini. Gostje iz Srbije in FS Kozje. Folklorna skupina Čivija iz Šabca je bila ustanovljena pred štirinajstimi leti z namenom, da bi mladina ohranjala tradicijo, ljudske pesmi in plese in s tem predstavljala srbsko kulturno bogastvo po svetu. Mesto Šabac so do danes predstavili tako v njihovi domovini kot širom po Evropi. S plesi so povezovali in še povezujejo prijatelje celega sveta, odlikujejo jih povsod odlično izvedeni nastopi, v katerih so vtkani balkanski temperament po eni strani ter eleganca in umirjenost Evrope po drugi strani.

V Podčetrtku so se predstavili s plesi iz Šumadije in iz Timoške krajine, znani pa so tudi po vlaških pesmih iz JV Srbije. 

Nastop FS Kozje
Nastop FS Kozje

Za gosti iz Srbije je nastopila domača FS Kozje. Predstavili so enega najbolj razširjenih plesov Štajeriš, ki se je na našem območju plesal brez petja poskočnic, poseben pa je tudi zaradi variante, pri kateri sta tako fant kot dekle pokrita s klobukom, ki ga med plesom menjata in zopet vrneta na svojo glavo. 

Folkloristi FS Kozje so zaplesali še zibenšrit, rašplo, tramblan in koračnico marš polka. Po njihovem nastopu so se še enkrat predstavili gostje iz Srbije in tudi v tokrat bili deležni ogromnega aplavza.

Gostje in obiskovalci so uživali v prikazanem
Gostje in obiskovalci so uživali v prikazanem

Prireditev je povezovala Marinka Moškon, ki bo bdela tudi nad prireditvijo v Kozjem.

Ob tej priložnosti je Moškonova prisotne povabila na osrednje prireditve folklornega festivala, ki bo v soboto ob 17. uri v Kozjem , ko se bo povorka približno tristotih folkloristov vila skozi trg. Osem skupin, od najmlajših iz vrtca, OŠ Lesično in Kozje ter domače in gostujočih skupin iz Hrvaške, Srbije in Češke se bo predstavilo pod šotorom ob 18. uri. Po festivalu bo igral ansambel Pravi fantje.

Vabljeni k ogledu video prispevka, v katerem smo ujeli nekaj utrinkov plesalcev FS iz Srbije, obenem pa si lahko ogledate galerijo fotografij (klik!), nastalih na prireditvi v Podčetrtku.

 
v/t/f: eH