Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki z recitalom in petjem ruskih pesmi navdušili ruske goste v Rogaški Slatini (video)


V Grand hotelu Sava v Rogaški Slatini so dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju pripravili literarni večer, ki je bil namenjen predvsem ruskim gostom. V slovenščini in ruščini so recitirali pesmi Aleksandra Sergejeviča Puškina ter zapeli nekaj najbolj tipičnih ruskih pesmi.

Že šest let imajo dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju možnost učenja ruščine. Ruščino kot tretji tuji jezik poučuje profesorica Darja Poglajen, ki je tudi pobudnica slatinskega literarnega večera. Šolski pouk popestrijo z vrsto dejavnosti – večkrat si ogledajo gledališke predstave ruskih avtorjev ali obiščejo koncerte z rusko tematiko. Vsaki dve leti organizirajo v Celju večer ruske kulture. Doslej so pripravili dva večera z naslovoma Trenutek pomnim dragoceni in Povabilo na čaj. Na teh prireditvah dijaki recitirajo, pojejo, igrajo in plešejo. Letos aprila so se udeležili Mednarodnega festivala ruske otroške pesmi v Mariboru, kjer so dijaki v dveh kategorijah dosegli prvo mesto. Čaka jih še sodelovanje na Mednarodnem festivalu ruskih pesmi Blagoslovi me, moj talisman.

Ker je v slovenskih zdraviliščih vse več ruskih gostov, še posebej pa v Rogaški Slatini, so vzpostavili stik s slatinskimi hoteli. V Grand hotelu Sava so bili veseli pobude, da bi pri njih nastopili za ruske goste, saj je teh v tem času veliko. Po pisanju Financ naj bi med prvomajskimi prazniki v slatinskih hotelih prenočevalo okrog tisoč Rusov, Rusi pa naj bi v tem času predstavljali 90 odstotkov vseh gostov.

V četrtek, 3. maja 2012, se je v Grand Hotelu Sava zbralo precejšnje število ruskih gostov, ki so z veseljem prisluhnili domačim pesmim in melodijam, pri petju pa so se s svojim glasom celo pridružili slovenskim dijakom. Nad programom, ki je potekal pod mentorstvom profesorjev Darje Poglajen in Gregorja Deleje, so bili Rusi navdušeni in na koncu so se nastopajočim zahvalili z glasnim aplavzom ter skupnim vzklikom спасибо (hvala).

V spodnjem videoposnetku lahko poslušate Puškinovo pesem Talisman v slovenski in ruski različici.

 

 
t/f/v: Melita Perkovič