Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Rogatec dobil novo vozilo, Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah predstavila delo v letu 2011 (foto, video)


Prostovoljno gasilsko društvo Rogatec se ponaša z novim gasilskim vozilom Mercedes Atego 15/29 4*4. Vozilo so rogaški gasilci slovesno prevzeli v petek, 13. aprila 2012. Slovesnosti sta udeležila tudi minister za obrambo Aleš Hojs in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, po njej pa je v novi občinski stavbi potekala letna skupčina Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

Slovesen prevzem novega gasilskega vozila

Prostovoljno gasilsko društvo Rogatec je najstarejše društvo na območju današnje upravne enote Šmarje pri Jelšah in med prvimi na Celjskem. Lani je praznovalo 140 let obstoja in delovanja. “Skozi vsa leta smo obnavljali gasilski dom z zaščitno opremo in tehniko. Ugotovili smo, da razpolagamo z voznim parkom, ki ne zadošča najosnovnejšim kriterijem hitrega in učinkovitega posredovanja, zato smo se odločili za nabavo novega gasilskega vozila Mercedes Atego 15/29 4*4,” je v svojem nagovoru povedal Danijel Lež, predsednik PGD Rogatec, ki se je zahvalil vsem finančnim podpornikom. Vozilo so kupili že lani, podjetje Svit Zolar pa ga je nadgradilo v kombinirano vozilo 16/25. Njegova cena znaša okrog 160.000 evrov.

Slovesnost, ki jo je povezovala Saša Tudja, sta z glasbo popestrila vokalni kvartet Rogatec in tamburaška skupina Kulturnega društva Anton Stefanciosa Rogatec, nastopili pa so tudi rogaški ročni možnaristi.

Rogaški župan Martin Mikolič je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem med gasilci in občino. Povedal je, da je občina v zadnjih 17 letih za gasilstvo oziroma požarno varnost namenila več kot milijon evrov. Lani so se odločili za dva velika projekta, in sicer nakup dveh novih gasilskih vozil – enega za PGD Rogatec, drugega pa za PGD Donačka gora. V ta namen bo občina v naslednjih treh letih namenila 250.000 evrov.

Zgoraj levo: Aleš Hojs, zgoraj desno: Danijel Lež, levo spodaj: Martin Mikolič
Zgoraj levo: Aleš Hojs, zgoraj desno: Danijel Lež, levo spodaj: Martin Mikolič
 

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister za obrambo Aleš Hojs, ki je poudaril, da se na ministrstvu dobro zavedajo pomena gasilstva in prostovoljstva. Dotaknil se je tudi rebalansa proračuna in vladnih varčevalnih ukrepov. “Ministrstvo za obrambo je v preteklih treh letih izgubilo preko 200 milijonov evrov. Tudi v letošnjem rebalansu načrtujemo, da bo teh sredstev še zmeraj za 50 milijonov manj. Kljub temu lahko danes v časopisih berete, kako smo zapravljivi. Lahko vam povem, da sem z vsemi svojimi močmi in znanjem uspel zagotoviti, da se sredstva, ki so namenjena vam gasilcem, v letošnjem letu praktično ne bodo zmanjšala. Bilo je težko, vendar mislim, da je prav, da se ravno ta segment naše zaščite ne zmanjšuje,” je dejal minister, ki je hkrati obljubil, da bo ministrstvo za novo vozilo prispevalo kakšnega tisočaka.  

 

 
Letna skupščina Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah
 
Po slovesnem prevzemu novega gasilskega vozila je v dvorani Občine Rogatec potekala letna skupščina Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Kot je povedala Pavla Kidrič, predsednica GZ Šmarje pri Jelšah, je bilo leto 2011 razgibano za gasilce. Zavedajo se pomena pridobivanja in obnavljanja znanj ter kvalifikacij, zato so organizirali precej tečajev, udeležili pa so se tudi različnih tekmovanj. Posebno pozornost namenjajo delu z mladimi in uspešno sodelujejo z reševalci ter policisti. Članov gasilske zveze je več kot 3000, pri čemer ne smemo pozabiti, da je ena tretjina ženskih članic, ki se enakovredno vključujejo v dejavnosti gasilcev. V letu 2011 sta dve društvi dobili novi gasilski vozili. Predsednica je poudarila uspešno sodelovanje z občinami, lokalnimi skupnostmi in drugimi gasilskimi zvezami ne samo v Sloveniji, temveč tudi na Hrvaškem. Zadane naloge so lani uresničili, za leto 2012 pa imajo podobne cilje kot v prejšnjem letu. 
 
Finančno poročilo je predstavil Bojan Hrepevnik, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah. Lani so odhodki zveze za 7000 evrov presegali prihodke, kar je poveljnik pripisal visoki ceni zdravstvenih pregledov za gasilce. Zbrane člane so nagovorili župan Martin Mikolič, minister za obrambo Aleš Hojs in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Po pozdravu predstavnikov Gasilske zveze Slovenije in drugih gasilskih zvez so zaslužnim članom zveze podelili odlikovanja.
Skupna fotografija gasilcev, ki so dobili odlikovanja
Skupna fotografija gasilcev, ki so dobili odlikovanja
 
Več fotografij s slovesnega prevzema novega gasilskega vozila in z letne skupščine Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah si lahko ogledate v fotogaleriji (KLIK!)
 
t/f/v: Melita Perkovič