Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodna revija mladih pianistov v Rogaški Slatini (video)


Glasbena šola Rogaška Slatina je v sodelovanju z Društvom klavirskih pedagogov Slovenije EPTA organizirala mednarodno pianistično revijo, ki je potekala 13. in 14. aprila 2012 v slatinski glasbeni šoli. Na štirih koncertih je nastopilo 54 mladih pianistov iz Slovenije in Hrvaške. 

Zgodovino Rogaške Slatine zaznamujejo koncerti priznanih evropskih glasbenikov. Tudi lokalno občinstvo je skozi stoletja čutilo potrebo po lastnem glasbenem izražanju in izobraževanju. Z organizacijo prve mednarodne pianistične revije Pegasus so organizatorji želeli povabiti mlade talente iz različnih držav, skupaj muzicirati in se učiti drug od drugega. Učiteljem glasbe se zdi pomembno, da učenci ohranijo naklonjenost do glasbe. “Edini in pravi uspeh za učitelja je vendarle ta, da uspe pri mladem človeku skozi celotno glasbeno izobraževanje ohraniti ljubezen do zvoka, do glasbe, do svojega inštrumenta in posredno do vseh s tem poveznih plemenitosti, ki ga bodo celo življenje bogatile, ne glede na to, ali bo stopil na profesionalno ali ljubiteljsko pot,” meni Ana Avberšek, predsednica Društva klavirskih pedagogov Slovenije EPTA.

Na mednarodni reviji je nastopilo 25 slovenskih in 29 hrvaških mladih pianistov. Tričlanska mednarodna komisija v sestavi Hinko Haas, Ruben Dalibaltajan in Andrea Seljan Drofenik je ocenjevala nastope pianistov in iz vsake kategorije (osnovna šola, srednja šola in akademija) izbrala nekaj kandidatov, ki bodo nagrajeni z nastopom na Pianističnem večeru, ki ga bo Glasbena šola organizirala aprila 2013. Žirija je ugotovila, da je na reviji nastopilo veliko nadarjenih mladih pianistov. S koncertom bodo nagrajeni naslednji pianisti: Rok Tadej Brunšek, Lana Jurinić, Domen Tkalec, Neža Pogačar, Stela Beno, Vitomir Janez Zagode, Matija Drofenik, Arsen Dalibaltayan, Ivan Božanić, Merle Armand, Žan Milošič Dundek, Roland Grlica, Franjo Bilić, Tim Jančar, Ana Stanković, Veronika Prtenjak, Magdalena Leko, Stipe Bilić in Vesna Verbnjak. 

Mi smo se udeležili zadnjega, četrtega koncerta pianistov, na katerem so publiko najbolj navdušili Arsen Dalibaltayan, Ivan Božanić, Matija Drofenik, Franjo Bilić in Stipe Bilić.  

V spodnjem videoposnetku lahko poslušate, kako so igrali nastopajoči pianisti na zadnjem, četrtem koncertu. 

 
t/f/v: Melita Perkovič