Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začelo se je evropsko šahovsko veteransko ekipno prvenstvo v Rogaški Slatini


Od 27. marca do 4. aprila 2012 poteka v Rogaški Slatini evropsko šahovsko veteransko prvenstvo. Na prvenstvu tekmuje 46 ekip iz 16 različnih držav: Nemčije, Velike Britanije, Avstrije, Norveške, Finske, Švedske, Rusije, Nizozemske, Danske, Črne gore, Švice, Italije, Španije, Turčije, Belgije in Slovenije. Na turnirju sodeluje tudi Viktor Korčnoj, ki sodi med 20 najboljših šahistov vseh časov.

Evropsko šahovsko veteransko prvenstvo je namenjeno tekmovanju med ekipami, ki so sestavljene iz štirih igralcev, ekipe pa imajo lahko še petega, rezervnega igralca. V Rogaški Slatini tako tekmuje 184 šahistov in 20 rezervnih igralcev. Največ ekip (sedem) je iz Nemčije, šest jih prihaja iz Velike Britanije, po pet iz Avstrije in Norveške, štiri ekipe imata Finska in Švedska, tri ekipe Rusija, Anglija in Nizozemska, z dvema ekipama je zastopana Danska. Po eno ekipo imajo Črna gora, Švica, Italija, Španija, Turčija, Belgija in Slovenija. Slovenska ekipa je lokalna, igralci pa prihajajo iz Savinjske regije (Celje, Šentjur). 

Igralci moškega spola so stari najmanj 60 let (oziroma bodo dopolnili 60 let v tem letu), ženske pa so lahko 10 let mlajše. Šahovsko prvenstvo, ki poteka po švicarskem sistemu, se bo odvijalo v devetih krogih. Časovna omejitev je 40 potez v 90 minutah, po tem času imajo uspešni igralci na voljo še 30 minut. Za vsako potezo dobijo igralci dodatnih 30 sekund. Povprečni dvoboj traja okrog štiri ure. Švicarski sistem pomeni, da vsi igralci tekmujejo v vsakem krogu, vendar v individualnih dvobojih. V naslednjih krogih posamezen igralec tekmuje proti igralcu druge ekipe, ki se je odrezal podobno dobro ali podobno slabo. Končni rezultat in razvrščanje ekip sta odvisna od pridobljenih točk celotne ekipe.  

Prvenstvo se je začelo 27. marca in z uvodnim nagovorom so ga odprli Georg Mohr, predsednik organizacijskega odbora, Metka Krumpak, predstavnica Term Rogaška, in Marjan Čuješ, tajnik občine Rogaška Slatina. Po uvodnih besedah organizatorjev so se začeli prvi šahovski dvoboji.

V prvem krogu sta bili najuspešnejši ekipi Rusija 1 in Nizozemska – VAS, ki sta zmagali vse dvoboje. Drugi najboljši rezultat so dosegle ekipe: Nemčija 1, Črna gora, Švica, Nemčija – Hessen, Švedska, Avstrija – Wien 1, Avstrija – Niederösterreich in Anglija 2. Edina slovenska ekipa se je odrezala precej slabo, saj so trije igralci dvoboj izgubili, četrti igralec pa je dvoboj končal z neodločenim izidom. 

Podrobnejše rezultate si lahko ogledate na spletni strani Evropskega šahovskega veteranskega ekipnega prvenstva (klik!)

t/f: M. P.