Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

VIDEO: III. Nikodemov večer – dr. Rosvita Pesek: Slovenstvo in slovenska država pri nas preprosto ni tema


V četrtek, 22. marca 2012, je v Kardinalovi dvorani Doma sv. Jožefa v Celju potekal še zadnji, III. Nikodemov večer. Predavateljica večera je bila novinarka in zgodovinarka, dr. Rosvita Pesek. Tema večera je bila Slovenija – moja domovina oz. osamosvojitev Slovenije, dotaknila se je tudi domoljubja in odnosa Slovencev do lastne države, spregovorila je tudi o tem, da šolski sistem posveča pri zgodovini premalo časa osamosvojitvi Slovenije, saj dijaki pravzaprav o tem ne vedo skoraj nič – razlog se skriva v tem, da zaradi kronološkega obravnavanja učne snovi pride ta tema na vrsto zadnja.

 Predavateljica je v večeru večkrat poudarila, da smo Slovenci premalo domoljubni in o tem tudi premalo govorimo. Letos mineva 21 let od osamosvojitve Slovenije in prav je, da se spomnimo, zakaj smo se odločili, da iz Jugoslavije izstopimo. Dr. Peskova je povedala, da je Jugoslavija za nas postala pretesna, za svojo državo smo se odločili, ker so v Jugoslaviji začeli govoriti o skupnih jedrih v izobraževanju, Slobodan Milošević je začel govoriti o načelu »En človek, en glas«. Naša pričakovanja so bila ob osamosvojitvi velika, želeli smo živeti svobodno, želeli smo si demokracijo, svobodo in več slovenstva. Kako pa je s tem domoljubjem danes? Koliko izkazujemo naklonjenost Sloveniji? Na vprašanja je odgovorila takole: »Slovenstvo in slovenska država pri nas preprosto ni tema.«

Knjigi dr. Peskove, Osamosvojitev Slovenije in Skupščinski koraki k samostojni državi.

Skozi predavanje je tudi predstavila, kako Slovenci čutimo svojo državo in kakšno čast ji izkazujemo. Dotaknila se je najbolj aktualnih načinov, in sicer je govorila o vsakoletni proslavi ob dnevu državnosti 25. junija. Lanska je bila pravi spektakel, a kaj, ko smo slišali lahko samo eno slovensko pesem. Nič na tej prireditvi ni spominjalo na to, da se govori o 20-letnici slovenskega naroda – tako država skrbi za svojo lastno bit in svoje Slovence. Spregovorila je tudi o odnosu do ljudi, ki so pomembno vplivali na nastanek naše države, in sicer je za primer navedla dr. Jožeta Pučnika, ko so nekateri ob njegovi smrti dvomili, zakaj bi se mu sploh poklonili z žalno sejo. Vse to kaže na to, kakšen odnos imamo do ljudi, ki živijo z nami, so naši sopotniki.

Dr. Rosvita Pesek.

Slovenci se premalokrat vprašamo, kaj kot posamezniki naredimo za to državo v smislu izkazovanja, da smo Slovenci. Zakaj se sramujemo naše zastave in je ob državnih praznikih ne izobesimo? Zakaj s ponosom ne povemo, da smo Slovenci? Zakaj se sramujemo narodnih noš, medtem ko jih Avstrijci, Švicarji in ostali narodi tako ponosno razkazujejo in se jih ne sramujejo? Toliko trgovin imamo, a nobene z narodnimi nošami.

Kardinalova dvorana je bila polna. 

Kot zgodovinarko jo tudi zelo moti, da dijaki v srednji šoli ne posvečajo več pozornosti temi osamosvajanje Slovenije. Res je, da je to novejša zgodovina, ampak da se o njej govori samo 2 šolski uri, je resnično premalo. Mnogim dijakom okoliščine nastajanja Slovenije niso poznane in žalostno je, da se o tem v šoli pri urah zgodovine ne govori več.

Po predavanju je dr. Peskova odgovarjala na mnoga vprašanja poslušalcev, spregovorila pa je tudi o Odmevih. V zaključku je dejala, da si želi, da bi bili Slovenci bolj domoljubni, da bi slovensko zastavo večkrat pokazali, saj je vendarle naš nacionalni simbol.

Dejstvo pa je, da sedaj živimo v Sloveniji, SFRJ že dolgo ni več, med mnogimi pa ta jugoslovanski patriotizem še kar naprej živi. Slovenija je mlada država, v nas bi morala ponovno zaživeti tista vnema, tisti slovenski patriotizem, ki smo ga izkazovali v času osnovanja lastne države.

Vabimo vas k ogledu spodnjih video prispevkov. V prvem si lahko ogledate nekaj utrinkov iz omenjenega predavanja, v drugem pa smo za vas objavili celotno predavanje III. Nikodemovega večera: Slovenija – moja domovina.

 
 
Priporočamo še predavanje dr. Rodeta o Cerkvi v Sloveniji. 
 
 
t/f/v: Jasna Colnerič