Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Območno srečanje odraslih folklornih skupin v Rogatcu (foto, video)


V petek, 23. marca 2012, se je v Kulturnem domu v Rogatcu plesalo. Območnega srečanja odraslih folklornih skupin so se udeležile 4 skupine, na odru se jim je pa pridružila tudi otroška folklorna skupina VIZ OŠ Rogatec Uršula 1. Srečanje je organizirala Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Rogaška Slatina. Strokovna spremljevalka prireditve je bila Branka Moškon, povezovalka programa pa Sergeja Javornik.

 

Folklorne skupine na Območnem srečanju odraslih folklornih skupin v Rogatcu.

Prvi začetki folklornih skupin segajo v začetek druge polovice 19. stoletja, prvič  pa naj bi bile folklorne skupine namensko sestavljene leta 1908, ko so skupine iz raznih slovenskih krajev, oblečene v narodne noše, sodelovale v slavnostnem sprevodu na Dunaju ob 60. letnici vladanja cesarja Franca Jožefa. Načrtno ustanavljanje folklornih skupin je sredi 30. let 20. stoletja spodbudil France Marolt, ki je želel ohraniti slovensko ljudsko plesno dediščino in pri Slovencih vzbuditi zanimanje za njene vrednote.

Otroška folklorna skupina VIZ OŠ Rogatec Uršula 1 deluje že pet let. Mentorica mladim  plesalcem je Nataša Novak, hkrati pa je tudi avtorica odrske postavitve in glasbene priredbe. Mladi plesalci so nosili oblačila modne oblikovalke Urše Drofenik, predstavili pa so se s plesom Sijaj, sijaj sončece in Veseli čas prihaja.

Folklorno društvo Sveti Štefan deluje že deset let, v zadnjih letih pa sodelujejo z zagrebško folklorno skupino Češka beseda. Vodja skupine je Srečko Krajnčan, avtor odrske postavitve predstavitvenega plesa pa Branko Fuchs. Predstavili so se nam z Vabilom na ženitovanje.

Splet prekmurskih plesov so nam predstavili folkloristi iz folklornega društva KUD Jurij Vodovnik Skomarje, ki skupaj plešejo že 12 let. Vodja skupine je Nika Pučnik, avtor odrske postavitve pa Vili Vrhovnik.

Kulturno društvo “Jakob Sket” Mestinje. 

Kulturno društvo »Jakob Sket« Mestinje raziskuje lokalne folklorne plese že 7 let. Vodja skupine je Marinka Strašek, avtor odrske postavite pa Nežka Ljubej. Predstavili so nam plese izpod Boča.

Kot zadnje je nastopilo Kulturno društvo Anton Stefanciosa Rogatec, vodja skupine in odrske postavitve prekmurskih plesov je Rastko Samec, skupaj pa plešejo že sedemindvajset let.

Vabimo vas, da si ogledate fotogalerijo (klik!!) in spodnji video prispevek folklorističnega plesa v Rogatcu.

 
t/f/v: Jasna Colnerič