Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprtje razstave grafik v Anini galeriji (foto, video)


V Anini galeriji si lahko do 4. marca brezplačno ogledate razstavo izbranih grafik iz zbirke Kurta Müllerja. Odprtje razstave, ki je bilo 7. februarja, so z recitalom Slomškovih del in glasbo popestrili sodelavci projekta Literatura na cesti.

Kurt Müller  je švicarski mecen in zbiratelj, ki je v zahvalo za svoje uspešno zdravljenje zdravilišču Rogaška Slatina podaril dragoceno zbirko grafik. Njegova donacija zajema 40.000 grafičnih listov, ki segajo v obdobje od 16. do 19. stoletja. Tokrat je v Anini galeriji razstavljenih 18 grafik iz 19. stoletja, ki nam prikazujejo podobo slatinskega zdravilišča, pokrajine in oblačilne kulture v preteklosti.

Razstava se je odprla z uvodnima nagovoroma mag. Klaudije Redenšek, direktorice Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, in dr. Marka Jesenška, dekana Filozofske fakultete v Mariboru. Klaudija Redenšek je poudarila pomen grafik, ki bodo dobile svoje mesto v bodočem slatinskem kulturno-turističnem središču. Marko Jesenšek pa je spregovoril o vlogi kulture in jezika ter izrazil obžalovanje nad ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo.

Dr. Marko Jesenšek
Dr. Marko Jesenšek

V nadaljevanju so absolventke slovenščine na mariborski Filozofski fakulteti (Nina Ditmajer, Anja Drofenik, Tonja Jelen in Renata Špoljar), ki delujejo v okviru projekta Literatura na cesti, v sodelovanju z domačinom Jankom Zorinom predstavile življenje in delo Antona Martina Slomška. Slomšek je bil Prešernov sodobnik, ki se je rodil v naših krajih (Uniše, Šentjur) in je večino življenja deloval na slovenskem Štajerskem. Veliko je pripomogel k razvoju in utrditvi slovenskega jezika. Recital njegovih del na predvečer kulturnega praznika nas je opomnil na pomen kulture in jezika za slovenski narod ter na to, da se veliki Slovenci, ki jih zgodovina ne pozablja, rojevajo tudi na Kozjanskem in v Obsotelju. Da je bilo vzdušje ob poslušanju pesmi in zgodb še bolj poetično, sta z glasbeno spremljavo poskrbela kitarist Sebastijan Lukovnjak in harmonikar Žan Stres.

Tonja Jelen je za Kozjansko.info razložila, kaj pomeni Literatura na cesti, njenemu odgovoru pa lahko prisluhnete v videoprispevku: