Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Informativni dan: Šolski center Šentjur obiskali številni bodoči dijaki in študeni (foto in video)


Minuli konec tedna so fakultete in srednje šole odprle svoja vrata bodočim študentom in dijakom ter jim predstavile študijske, srednješolske in gimnazijske programe. Na Šolskem centru Šentjur, ki nudi srednješolsko in višješolsko izobraževanje, je na prvem terminu predstavitve informativnega dne zanimanje pokazalo več kot 60 osnovnošolcev, zadovoljni pa so tudi z obiskom srednješolcev.

Ena izmed pomembnih prelomnic v življenju je zagotovo izbira poklica, ki v času krize terja še temeljitejši premislek o tem, kakšno prihodnost določen poklic obeta. V zadnjih letih je največ povpraševanja po gostinskih, tehničnih in naravoslovnih poklicih, osrednjega pomena pa ostajajo poklici prehranske verige, katere je mogoče pridobiti na Šolskem centru Šentjur. Šola, ki že več kot 100 let izobražuje mlade za poklice kmetijstva, gospodinjstva in živilstva, je ena najstarejših šol v Sloveniji, ob ustanovitvi leta 1909 je bila prva kmetijska šola s slovenskim učnim jezikom v habsburški monarhiji.

V zavodu z dvema organizacijskima enotama, srednjo poklicno in strokovno šolo ter višjo strokovno šolo, se dijaki lahko izobražujejo v devetih različnih srednje-izobraževalnih programih in štirih višješolskih programih. V sklopu šole je tudi dijaški dom, namenjen tako dijakom kot tudi študentom. Dijaki se lahko izobražujejo za poklic kmetijsko podjetniškega tehnika (PTI), živilsko prehranskega tehnika (3+2), slaščičarja, peka, kmetijsko podjetniškega tehnika (4 leta), mehanika kmetijskih in delovnih strojev, živilsko prehranskega tehnika (4 leta), naravovarstvenega tehnika ter pomočnika v biotehniki in oskrbi. Bodoči študenti pa lahko izbirajo med štirimi višješolskimi študijskimi programi (upravljanje podeželja in krajine, živilstvo in prehrana, gostinstvo in turizem ter naravovarstvo).

Bodočim dijakom so na ŠC Šentjur prikazali tudi praktični del pouka.
Bodočim dijakom so na ŠC Šentjur prikazali tudi praktični del pouka.

Na prvem terminu informativnega dne, kjer smo bili prisotni tudi mi, so bodoče dijake v ŠC Šentjur pričakali dijaki te šole s propagandnim materialom, programom in anketnim vprašalnikom. Po glasbeni točki šolskega kvinteta je sledil uvodni pozdrav, kratek zgodovinski pregled in predstavitev ŠC Šentjur s strani direktorja ŠC Šentjur ter ravnatelja Višje strokovne šole mag. Branka Šketa. Bodoče dijake je pozdravil tudi ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole mag. Janez Vodopivc. Strokovne predmete in živilsko področje je predstavila Simeona Rakun, dijaški dom vzgojiteljica Špela Šalej, programe s področja kmetijstva in naravovarstva Jurij Gunzek, vpisni postopek Mihelca Romih, mednarodno sodelovanje pa Staška Buser in David Šket. Po dobri uri predstavitev je sledil voden ogled po laboratorijih, delavnicah, učilnicah, vrtnariji in dijaškem domu. 

Predstavitev šole, programov, vpisnih postopkov, dijaškega doma in mednarodnega sodelovanja.
Predstavitev šole, programov, vpisnih postopkov, dijaškega doma in mednarodnega sodelovanja.

Posebnost ŠC Šentjur je tudi prehrana, saj to, kar dijaki na praksi pridelajo, pri malicah tudi pojedo. Tako v praksi udejanjajo prehransko verigo: “Kakorkoli že prihaja do krize, do različnih težav, prehrano vedno potrebujemo. Mi na tej šoli ne poskušamo samo govoriti in se učiti o prehranski verigi, temveč jo udejanjamo. V zadnjih nekaj letih nam je uspelo okoli 30 hektarjev pred petimi desetletji odvzetega šolskega posestva pridobiti nazaj, lani pa nam je sklep vlade to posestvo bistveno povečal, s tem pa nam je omogočil ustvarjanje prehranske verige. Večino tega, kar dijaki pri praksi pridelajo, pride na mize. Pri malicah je tako del živil tistih, ki so prišla iz našega posestva”, je v nagovoru poudaril mag. Branko Šket.

Bodoče dijake smo spremljali po vodenih ogledih. Utrinke si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!). Vabljeni pa tudi k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem direktor ŠC Šentjur ter ravnatelj Višje strokovne šole mag. Branko Šket odgovarja na aktualna vprašanja v zvezi s ŠC Šentjur, o srednješolskih strokovnih in poklicnih ter višješolskih programih, o številu vpisanih dijakov in študentov na ŠC Šentjur, zaupal pa nam je tudi, za kateri srednješolski in višješolski program je trenutno največ povpraševanja.

Ker pa je za številne dijake in študente aktualno bivanje v dijaškem domu, smo o njem poklepetali z vzgojiteljico Špelo Šalej. Med drugim nam je zaupala število postelj in ceno bivanja v domu. Tudi to si lahko ogledate v spodnjem (drugem) video prispevku.

Za mnenja in oceno informativnega dne na ŠC Šentjur smo povprašali bodoče dijake, ki pa niso imeli poguma stopiti pred našo kamero, so nam pa zaupali, da so pridobili ogromno pomembnih informacij, ki jim bodo zagotovo prišle prav pri izbiri poklica. Pohvalili so organizacijo s strani dijakov in učiteljev, izčrpnost podatkov, nekaj pa jih je celo pritrdilo, da so se ravno na podlagi obiska informativnega dne dokončno odločili za vpis na ŠC Šentjur. Tudi mi jim želimo vse dobro na poti srednješolskega in višješolskega izobraževanja.

 
 
v/t/f: Egon Horvat