Dr. Bogdan Žorž: Vrednote se vzgajajo na dolgi rok (video)

22. 2. 2012 10:35

Minuli teden je v Domu sv. Jožefa v Celju v sklopu šole za stare starše potekalo še drugo specialno predavanje z naslovom “Kaj lahko kot stari starš dam svojim vnukom?”. Predaval je znani slovenski psiholog dr. Bogdan Žorž, ki se ukvarja z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi.

Do zadnjega kotička zasedena predavalnica je sama po sebi potrjevala ogromno zanimanje za problematiko, ki jo je v dvournem predavanju predstavil dr. Bogdan Žorž. V njegovem življenjepisu je mogoče zaslediti, da se je rodil konec februarja 1948 v kraju Tabor nad Dornberkom, po končani novogoriški gimnaziji je študij nadaljeval na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je leta 1971 diplomiral iz psihologije. V podiplomskem študiju se je usmeril v humanistično smer psihoterapije, znane kot “geštalt psihoterapija”.

Geštalt psihoterapija je pot ozaveščanja lastnih fizičnih, emocionalnih, kognitivnih in duhovnih potreb, njen cilj ni zgolj odpravljanje ali lajšanje neprijetnih simptomov in vzrokov čustvenih ali duševnih težav, temveč razvijanje čim večjega zavedanja vedenjskih vzorcev, predpostavk in izbir, ki jih sprejemamo v življenju. Stremi k razvijanju zmožnosti izbire pri odzivanju in doživljanju, k večji kreativnosti in spontanosti in s tem k prevzemanju odgovornosti za oblikovanje lastnega življenja. Pomemben je kvaliteten odnos med terapevtom in klientom, saj je le-ta bistven za uspeh psihoterapije.

Dr. Bogdan Žorž je na specialnem predavanju govoril o vzgoji vnukov s strani starih staršev.

Dr. Bogdan Žorž je skupaj z ženo v Čepovanu nad Novo Gorico dolga leta vodil zasebni zavod, ki se je ukvarjal z otroki, mladostniki in družinami v stiski. Večina ga pozna kot izvrstnega predavatelja, pisca strokovnih in poljudnih člankov, je tudi avtor številnih znanih in odmevnih knjig.

V Domu sv. Jožefa je dr. Žorž prisotnim predaval o odnosih med starimi starši in vnuki. Pri tem je izpostavil pet kategorij, ki so bistvenega pomena pri razvoju in oblikovanju relacij med njimi ter nakazujejo pot pravi in uspešni vzgoji: osebni stik, čas, izkušnje, modrost in vrednote. Vsako kategorijo je podrobno razložil, pri vsaki je nizal primere iz osebne izkušnje ali izkušnje koga drugega. Najdlje se je zadržal pri vzgoji vrednot, ki so po njegovem mnenju osrednjega pomena, saj so bile vrednote v naši polpretekli zgodovini potisnjene ob rob, o njih se ni veliko govorilo ali se celo ni smelo govoriti. Še posebej to velja za duhovne vrednote.

Do zadnjega kotička napolnjena predavalnica je dokaz, da je zanimanje za tovrstna predavanja veliko.

Po besedah psihologa in psihoterapevta namreč stari starši vnukov ne vzgajajo “za danes”, temveč gre za dolgoročni plan. Večina starih staršev prav zato nikoli ne bo deležna sadov svoje vzgoje vnukov. Ob tem je opozoril, da gre na relaciji stari starši – vnuki za drugačno vzgojo kot na relaciji starši – otroci. Prvi vzgojitelji so vedno starši, ob tem pa obstajajo področja vzgoje, ki jih brez starih staršev ni. Med drugim vzgoja vrednot. Na predavanju se je večkrat dotaknil odnosov med starši in starimi starši glede na otroke oz. vnuke. Tudi pri teh odnosih je potrebna prava mera in pravilen pristop, saj lahko le tako pripomoremo k zdravi, popolnejši vzgoji otrok.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer si lahko ogledate večino predavanja “Kaj lahko kot stari starš dam svojim vnukom?”, ki ga je v Domu sv. Jožefa v Celju vodil dr. Bogdan Žorž.

 

 

v/t/f: Egon Horvat

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X