Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odzivi županov OiK po nedeljskih volitvah (2. del): želijo si dobrega sodelovanja z dr. Gorenakom in mag. Tislom


zupani oikV četrtek smo objavili prvi del odzivov županov na nedeljske volitve. Tudi preostale župane z našega območja je zmaga Zorana Jankovića na državni ravni presenetila. Kot pravijo, predvolilnim anketam ne gre povsem zaupati. Želijo si da bi vlada delovala dobro in da bi dobro sodelovali z dr. Vinkom Gorenakom in mag. Štefanom Tislom, ki bosta naše območje tudi v novem mandatu zastopala v DZ.

Preberite, kaj o zmagovalcu volitev, možnostih za sestavo koalicijo, volilni udeležbi v njihovem okraju in o dr. Gorenaku oz. mag. Tislu menijo župani Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, Šentjurja mag. Marko Diaci, Dobja Franc Leskovšek in Rogaške Slatine mag. Branka Kidriča.   

Franjo Debelak

O zmagovalcu volitev
Rezultati so me presenetili, ker so ankete kazale drugače. Ljudje so se tako odločili in to je treba spoštovati. Je pa rezultat dober pokazatelj, da anketam ne gre vedno povsem zaupati.

O koaliciji
Upam, da bo vlada enotna in močna ter da bo čim prej sprejela interventne ukrepe in izpeljala nujne reforme. Upam, da bodo znali oceniti potrebe za razvoj podeželja in manjših občin. Občine so namreč edina protiutež popolni centralizaciji. Želim si vlade, ki bo uvidela, da z zmanjšanjem razvoja podeželja ne bo privarčevala. S tem bi se kriza le povečala.

O nizki volilni udeležbi v UE Šmarje pri Jelšah
Težko rečem, zakaj imamo na tem področju vedno tako nizko udeležbo. Mogoče strankarska politika ni bila pravilno zastavljena. Ljudje postajajo vedno bolj apatični, za kar vidim razloge v tem, da je to območje vedno na repu razvoja v državi. Ljudje se tako raje odločijo, da bodo odločanje o politiki prepustili drugim.

O dr. Vinku Gorenaku
Boljše bi bilo, da bi bilo poslancev z našega območja več. Imeli smo kar nekaj dobrih kandidatov. Žal je tudi letos samo en. Upam, da bo dr. Gorenak zastopal interese celotnega okraja, tudi bolj oddaljenih občin. Je pa vprašanje, koliko lahko kot najverjetnejši opozicijski poslanec sploh prispeva. Vsekakor pa upam, da se bo trudil za dobre razvojne projekte.

Branko Kidrič

O zmagovalcu volitev
Ne spomnim se volitev, kjer bi javnomnenjske raziskave tik pred volilnim molkom kazale toliko prednost eni stranki, dva dni kasneje na volitvah pa bi zmagala druga stranka. Zato sem nad zmagovalcem tudi nekoliko presenečen.

O možnostih za sestavo koalicije
Menim, da bo Zoran Jankovič uspel sestaviti koalicijo. Zdi se mi, da sestav koalicije niti ni tako pomemben, kot jer pomemben program, ki bi ga naj ta koalicija realizirala. Pri tem pa do sedaj  nisem zasledil težnje po regionalizaciji Slovenije. Upam, da se Zakon o financiranju občin ne bo spremenil na slabo občin, saj so le-te največkrat in najbolj izpostavljene zahtevam in pričakovanjem občanov.

O nizki volilni udeležbi v UE Šmarje pri Jelšah

Predvidevam, da več dejavnikov vpliva na slabšo volilno udeležbo, detajlneje pa razlogov nisem analiziral.

O dr. Vinku Gorenaku
Ni najbolj pomembno koliko poslancev ima kakšno območje, bolj je pomembno koliko so ti dejavni in pripravljeni ter sposobni pomagati pri realizaciji konkretnih projektov. Z dr. Gorenakom smo že do sedaj dobro sodelovali in ne vidim razlogov, da tako ne bi bilo tudi v prihodnje.

Marko Diaci

O zmagovalcu volitev
Glede na rezultate predhodnih javnomnenjskih raziskav so bili rezultati nedeljskih predčasnih volitev v državni zbor do neke mere presenetljivi. Vendar pa se je tudi tokrat pokazalo, da so ravno volitve najboljši in najbolj realen pokazatelj javnega mnenja. Interpretacije in analize rezultatov volitev so v tem trenutku predvsem stvar strank, ki so na volitvah sodelovale ter seveda medijev. Volivke in volivci na drugi strani upravičeno pričakujejo konkretna dejanja in ukrepe.

O koaliciji
Mnenja glede možnosti sestave koalicije v tem trenutku ne morem izraziti, saj, kot veste, najverjetnejši bodoči mandatar šele opravlja prve pogovore s strankami, ki bodo sestavljale državni zbor. Vse možnosti so v tem trenutku torej povsem odprte. Predvidevam, da bi bilo najbolj priporočljivo oblikovati čim bolj široko koalicijo, predvsem pa koalicijo, ki bo znala delovati konstruktivno in bo uspela Slovenijo rešiti iz položaja, v katerem se je znašla in v katerem se napovedujejo še veliko težji časi.

O volilni udeležbi v UE Šentjur pri Celju
Volilna udeležba v Šentjurju je bila glede na odstotke v peti volilni enoti in na ravni države nekoliko nižja. V celoti gledano je bila udeležba na tokratnih volitvah precej visoka in kaže na precejšnjo angažiranost državljanov, kar je na nek način spodbudno, saj s tem kažejo, da želijo aktivno sodelovati pri sooblikovanju prihodnosti države.

O mag. Štefanu Tislu
V predvolilnem času sem se sestal z vsemi poslanskimi kandidati, ki so se potegovali za glasove občank in občanov Šentjurja in večkrat izpostavil, da si želim konstruktivnega sodelovanja z vsakim, ki se mu bo uspelo prebiti v državni zbor.  Pri tem ostajam. Pred časom je šentjurska občina že imela v državnem zboru tudi dva poslanca, poleg gospoda Jurija Malovrha sem bil poslanec tudi sam. Izkušnje kažejo, da je več ljudi, ki zagovarjajo nek lokalni interes, bolj glasnih, bolj slišanih in včasih tudi bolj upoštevanih. Zaenkrat še neuradni rezultati predčasnih volitev kažejo, da je še en poslanski mandat dobil gospod Štefan Tisel. Vesel sem, da Šentjur ima poslanca in se nadejam konstruktivnega sodelovanja s starim/novim poslancem Tislom. Upam, da bo čim bolj aktiven, uspešen in vztrajen pri izpostavljanju in podpori za Šentjur pomembnih državnih projektov. Teh namreč ni malo.

Franc Leskovšek

O zmagovalcu volitev
Glede na predvolilne javnomnenjske ankete je bil rezultat volitev presenečenje, zato obstaja pri marsikateremu volivcu dvom.

O koaliciji
Sestavljanje koalicij je vedno težko delo, če sodeluje več strank. Koalicija naj bo sorodna oziroma takšna, kot so izbrali volivci, ki imajo vedno prav.

O volilni udeležbi v UE Šentjur pri Celju
Udeležba je bila dokaj visoka in primerljiva z ostalimi okraji.

O mag. Štefanu Tislu
Tudi v naši občini so volivci večinsko podprli mag. Štefana Tisla, zato sem z izvolitvijo zadovoljen. Škoda, da še nimamo kakšnega poslanca iz vladne koalicije.
Z mag. Tislom se že dolgo poznava, zato pričakujem dobro sodelovanje.

Preberite tudi:
Odzivi županov OiK po volitvah (1. del): presenečeni nad zmagovalcem, bojijo se krčenja proračunskih sredstev za občine

Volitve 2011 na Kozjanskem in v Obsotelju: v Državni zbor dr. Vinko Gorenak in mag. Štefan Tisel

t: mK