Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ivan Šumljak na Tinskem prejel diakonsko posvečenje (video)


Na Martinovo nedeljo je na Tinskem diakonsko posvečenje prejel Ivan Šumljak, sicer Celjan, ki od svojega petega leta živi v župniji Zibika. Na slovesnosti so se zbrali okoliški župniki, kaplani, stanovski kolegi iz Maribora in Ljubljane ter ostali služabniki božje besede. Seveda so ga na slovesno pot pospremili številni domačini, ki so napolnili Marijino cerkev do zadnjega kotička, nekateri so bogoslužju prisostvovali pred in okoli cerkve.

Diakonsko posvečenje ali diakonat je prva izmed treh stopenj svetega mašniškega posvečenja (stopnji, ki sledita sta duhovniško in škofovsko posvečenje) ali zakramenta svetega reda (ordinacija), pri katerem po krščanskem prepričanju kandidat dobi Božjo milost za opravljanje duhovne službe v Cerkvi. Podeljuje se s polaganjem rok, podeljuje ga lahko le škof, torej tisti, ki je sam že prejel najvišjo stopnjo posvečenja. V Rimskokatoliški in v pravoslavnih cerkvah lahko zakrament prejmejo samo moški, ženske ga lahko le v Anglikanski cerkvi. 

Nekaj utrinkov samega obreda diakonskega posvečenja
Nekaj utrinkov samega obreda diakonskega posvečenja

S prejemom diakonata diakon (iz grške besede diakonos, ki pomeni strežnik) lahko izvaja nekatera osnovna bogoslužna opravila. Vodi lahko besedno bogoslužje (branje Božje besede, pridiga, vera in prošnje za vse potrebe), podeljuje lahko blagoslove, krščuje, opravlja pa lahko tudi cerkvene poroke. Najpogosteje je ta stopnja le stopnica na poti k naslednji stopnji posvetitve, lahko pa je trajna služba. Slednje se nanaša predvsem na že poročene moške, saj tudi ti lahko prejmejo diakonsko posvečenje, vendar le stalno, saj so tisti, ki jim diakonsko posvečenje pomeni le vmesno stopnjo na poti k mašniškem oziroma škofovskem posvečenju, zavezani k celibatu.

Ivan Šumljak, ki že 22 let živi v Zibiki, se je rodil 18. maja 1984. Dolga leta je bil ministrant in že pred vstopom v srednjo šolo (izobraževal se je za poklic trgovca in ekonomskega tehnika) se je začel ob zibiškem župniku navduševati za Boga. V času srednješolskega izobraževanja se je preselil v rejniško družino, kateri je še danes hvaležen, saj ga je ves čas bodrila in podpirala na njegovi poti. Sprva je hotel študirati ekonomijo, a se je takorekoč čez noč premislil in se odločil študirati teologijo. Pravi, da je kljub temu še vedno povezan z ekonomijo, a malce drugačno – imenuje jo “Božja ekonomija”, kjer ni logike “daj-dam” ampak logika “več boš dajal-več boš prejel“. S tem je spoznal in uvidel veliko novega in to je tisto, kar človeka more osrečiti, kar ga napolnjuje z veseljem in vero.

A je Ivan v življenju doživel tudi bridke izkušnje, s katerimi nas, po njegovih besedah, Bog dela plemenitejše in dobre. Pri devetnajstih letih je namreč izgubil mamo, tri mesece kasneje očima, istega leta pa še prejšnjega župnika. Izgubil je tri osebe, ki so mu v življenju pomenile največ. Prepričan je, da mu je Bog hotel povedati, da se človek mora odpovedati vsemu zemeljskemu, če želi okušati veselje in mir, ki ga more podeliti le Bog. “Biti ves njegov” ali “ves tvoj” (Totus Tuus) je geslo blaženega papeža Janeza Pavla II., ki je Ivanu velik in plemenit zgled duhovništva.

Ivan po prejemu diakonskega posvečenja v spremstvu celjskega škofa
Ivan po prejemu diakonskega posvečenja v spremstvu celjskega škofa

V začetku letošnjega avgusta je Ivan Šumljak z dekretom celjskega škofa prišel služit v župnijo Vojnik, kjer je nad njim bdel skrbni in po besedah Šumljaka očetovski duhovnik Anton Perger.  

Slovesnost je vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je Ivanu lastni škof ordinarij. Poleg škofa so pri slovesnosti sodelovali tudi tisti, ki so diakona spremljali na poti odločitve, župnik iz Zibike Alojz Podkrajnik, župnik sv. Jožefa nad Celjem Jože Planinšek in rektor Bogoslovnega semenišča Maribor dr. Stanislav Slatinek. Pomembno je tudi dejstvo, da je Ivan letos edini diakon v Škofiji Celje in celo v Metropoliji Maribor.

Po svečanem dogodku je sledila pogostitev, ki so jo pripravile ženske iz Zibike in okolice. 

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!) in spodnjega video prispevka, kjer lahko prisluhnete nagovoru in zahvalnim besedam diakona Ivana Šumljaka.

 
v/t/f: Egon Horvat