Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čarovnice obiskale dvorec Srtmol v Rogatcu (foto)


Zadnja oktobrska sobota je na dvorcu Strmol v Rogatcu minila v znamenju obiska čarovnic. Kmalu za tem, ko so se v Rogatcu začele prižigati prve luči, so se čarovnice pričele zbirati in s kričečimi glasovi naznanile prihod na dvorišče dvorca, kjer jih je pričakala truma obiskovalcev, ki so dvorišče napolnili do zadnjega kotička.

Sicer pa naj bi po prepričanju mnogih čarovnice živele v prvih hišah na vasi. Najraje ob polni luni, ki ima čudežno moč, letajo na metlah. So mojstrice kuhanja zvarkov, ki se morajo mešati v nasproti smeri urinem kazalcu, saj le tako čarovno delujejo. Njihove prijateljice črna mačka, bela miš, črni krokar, krastača, kuščar. Navadno počivajo na slemenih streh ali pa se spuščajo po dimniku. Ljudje od nekdaj vedo, da se čarovnice bojijo zvonjenja cerkvenih zvonov.

Najpogumnejši so s čarovnicami zaplesali na metlah
Najpogumnejši so s čarovnicami zaplesali na metlah

Prihod čarovnic je naznanilo vreščanje in dretje, ki je preglasilo množico zbranih. Po uvodnem čarovniškem rajanju so coprnice med sebe povabile najpogumnejše može, ki so po manjšem obotavljanju z njimi zaplesali na metlah. So pa čarovnice poleg vreščanja in značilnega čarovniškega smeha pokazale tudi svojo dobro plat – otroke, ki so se jim pridružili in premagali nekaj ovir (skakanje čez metle), so obdarile s sladkarijami. Čarovniško rajanje na dvorcu Strmol se je zaključilo s čarovniškim plesom okoli kresa, kar so naznanili domači možnaristi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!).

Čarovnice in možnaristi so skupaj pozirali pred kresom
Čarovnice in možnaristi so skupaj pozirali pred kresom

Noč čarovnic ali Halloween, ki je k nam prišla iz predvsem angleško govorečega sveta, se praznuje iz 31. oktobra na 1. november in sovpada z našim praznovanjem Vseh svetih. Po običaju se otroci to noč preoblečejo v različne kostume, ki povečini predstavljajo čarovnice in pošasti in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Značilnost te noči so tudi izrezljane buče, v katerih navadno gorijo sveče. 

Prvi november pa so praznovali tudi Kelti, ki so ta dan praznovali novo leto. Verjeli so, da na polno luno pred prvim novembrom mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na zemljo obiskati svoje domove. Zaradi strahu pred srečanjem z mrtvimi so se ljudje skrivali za različnimi maskami in ustvarjali hrup. S prihodom Rimljanov je dan mrtvih dobil stalen datum. 

Vabljeni k ogledu naše galerije fotografij (klik!), kjer si lahko ogledate petkovo dogajanje na dvorcu Strmol. 

v/t/f: Egon Horvat