Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijaki umetniške gimnazije iz Celja na gradu Podsreda razstavlili likovna dela (video)


Dva dni pred vrhuncem prireditve “Praznik kozjanskega jabolka”, ki poteka že ves teden in se bo zaključil v nedeljo, 9. oktobra, so na gradu Podsreda dijaki celjske umetniške gimnazije na ogled postavili slikarska dela in izdelke iz gline. Projekt “Zlato jabolko” Kozjanski park izvaja skupaj z mladimi dijaki že četrto leto zapored, njihovi izdelki pa so na ogled postavljeni že drugič.

Razstava je rezultat dela 18 dijakov umetniške gimnazije, pod mentorstvom akademskega slikarja in prof. likovnega pouka na gimnaziji Ratimirja Pušelja in pod mentorstvom prof. Tanje Tramšek. Tema ustvarjanja je bil grad Podsreda.

Vodja projekta prof. Bernarda Špegel Berdič je v nagovoru poudarila, da je namen in cilj projekta mladim približati trajnostni razvoj v neposrednem okolju s spoznavanjem njegovih vrednot, dijake seznaniti z aktualnimi okoljskimi vprašanji in jih vzpodbujati k iskanju in vrednotenju novih zamisli, rešitev in vprašanj ter jim omogočiti neposredno raziskovanje okolja. Njeno izjavo si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Direktor JZ KP, prof. Bernarda Špegel Berdič, spodaj: predavanje prof. Ratimira Pušelja in poklon simbolične nagrade prof. Berdičevi
Direktor JZ KP, prof. Bernarda Špegel Berdič, spodaj: predavanje prof. Ratimira Pušelja in poklon simbolične nagrade prof. Berdičevi

Dijake je nagovoril tudi direktor JZ Kozjanski parka mag. Teo Hrvoje Oršanič. Uvodoma je pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil za njihov prispevek ob Prazniku kozjanskega jabolka. Ob tem je izpostavil pomen gradu Podsreda, ki danes služi predvsem kot center kulturnega utripa na Kozjanskem, saj daje na razpolago galerijske oz. razstavne prostore. “Slednje je seveda pisano na kožo umetnosti, torej vam, kar verjetno pomeni ravno to, da se bomo v bodoče tukaj še srečevali” je med drugim povedal dijakom. Obenem je omenil, da je nad razstavo izredno navdušen, saj ga je kar nekaj izdelkov popolnoma očaralo.

Do besede pa je prišel tudi prof. likovnega pouka Ratimir Pušelja: “Za nas je to še ena učna ura. O tem smo se pogovarjali, načrtovali, izbirali tehniko, iskali zorni kot, pripravljali smo se, da se s svojim videnjem odličnosti, ki jo pokrajina nudi, maksimalno približamo.” Mimogrede je dijakom ponovil nekaj praktičnih osnovnih dejstev in zgodovine. Vodstvu JZ Kozjanski park se je zahvalil za povabilo in obljubil, da se bodo na gradu srečevali tudi v prihodnje, če bodo le povabljeni.

Razstavljena dela so bila deležna pozitivnih kritik, prisotne je ob koncu odprtja čakalo okrepčilo
Razstavljena dela so bila deležna pozitivnih kritik, prisotne je ob koncu odprtja čakalo okrepčilo

Praznik kozjanskega jabolka je tradicionalna, osrednja prireditev v Kozjanskem parku, ki jo bodo letos izvedli že dvanajstič zapovrstjo. S prireditvijo želijo prikazati sodelovanje s prebivalci parka in skupna prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere najbolj tipični razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan. Jabolko v simbolnem pomenu pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka.

V petek, 7. oktobra bo na sedežu JZ Kozjanski park potekala otvoritev rastlinske čistilne naprave, vrhunec Praznika kozjanskega jabolka pa bo to soboto in nedeljo na trgu Podsreda, kjer bo potekal sejem regionalnih produktov. Dogodek bo spremljal bogat mednarodni kulturno družabni program, preko 300 nastopajočih iz Slovenije in tujine. Pokrovitelj prireditve je predsednik RS Danilo Türk, ki bo častni gost sobotne dopoldanske prireditve.

Vabljeni k ogledu izjave vodje projekta prof. Bernarde Špegel Berdič.

 
v/t/f: Egon Horvat