Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rjavi zabojniki naj ne bi dvignili cen


 
S 1. julijem v Sloveniji velja Uredba o obveznem ločenem zbiranju bioloških odpadkov, veliko gospodinjstev v občini Šentjur pa še nima ustreznih zabojnikov, mnoga niso niti vključena v organizirani odvoz odpadkov. V podjetju Simbio zagotavljajo, da nova ureditev ne bo dvignila cen, mesečni odvoz nas bo še naprej stal 12,55 €.

Po uredbi Ministrstva za okolje in prostor je bilo treba do 30. junija treba po Sloveniji vzpostaviti ločeno zbiranje biorazgradljivih odpadkov in zelenega vrtnega odpada. Kot so nam sporočili iz podjetja Simbio, ki skrbi za ravnanje z odpadki v šentjurski občini, so posebne rjave zabojnike že dostavili tistim gospodinjstvom, ki so v posebni anketi izrazili željo po njih. Vsaj večini, drugi jih lahko pričakujejo do konca leta. »Zaradi logističnih zahtev, oblikovanja novih rajonov in dolgotrajnih razpisnih postopkov vsem gospodinjstvom še nismo dostavili rjavih zabojnikov, kar je, kot je zgoraj navedeno, posledica nepričakovano velikega odziva oz. deleža tistih, ki so se odločili za rjavi zabojnik. Zato bodo morali ostali kompostirati na svojih vrtovih,« sporočajo iz Simbia.

Na okoljskem ministrstvu so ob uvedbi uredbe nastopili zelo ostro, za tiste, ki ne bodo ločevali odpadkov, so zagrožene kar visoke kazni. Očitno je, da v šentjurski občini na nov sistem nismo najbolje pripravljeni, čeprav je res, da bo vsaj nekaj mesecev veljalo nekakšno »prehodno « obdobje. Upati je, da se bodo do takrat bolje organizirali tudi v Simbiu in da bodo ustrezne zabojnike dostavili vsem gospodinjstvom, ki so vključena v organizirani odvoz odpadkov.

Po podatkih Simbia je sicer v odvoz odpadkov vključenih 4.855 občanov, na občini pa ocenjujejo, da je vključenih 65 % gospodinjstev. To je malo, čeprav mnogo bolje kot še pred leti. Tudi s pomočjo inšpektorja naj bi dosegli boljšo vključenost, zanimivo pa bo videti, kaj bo ugotovil nacionalni okoljski inšpektor, če se bo podal na Kozjansko nadzorovat, kako se v praksi izvaja nova uredba o ločevanju bioloških odpadkov.

V zadnjih letih smo v Sloveniji zbrali 50 tisoč ton bioloških odpadkov, država želi vsaj enkrat povečati učinkovitost. Zmogljivosti za predelavo bioloških odpadkov so pri nas dovolj velike, trenutno deluje šest kompostarn, ena tudi v Celju.

»V kompostarni proizvedemo kompost, primeren za zelenice, okrasne rastline, športna igrišča, ni pa primeren kot humus za pridelavo zelenjave. S predhodno najavo lahko občani prevzamejo vreče komposta brezplačno,« sporočajo iz podjetja Simbio, kjer tudi zagotavljajo, da nov rjavi zabojnik za ločeno zbiranje bioloških odpadkov ne pomeni tudi višjih cen. Za odvoz odpadkov naj bi tako še naprej plačevali 12,55 € mesečno.

L. H. / Šentjurske novice, 27. 7. 2011

*Med zabojniki z biološkimi odpadki se najde tudi kakšen nepravilno sortiran odpadek. Ta zabojnik stoji za Sodiščem v Šentjurju. Foto: JG