Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 5. 7. 2011


Raziskali prometno nesreča s pobegom

V prejšnjem poročilu smo poročali o prometni nesreči s pobegom, ki se je zgodila dne 23.6.2011, ob 17.40 uri v Rogaški Slatini. Policisti PP Rogaška Slatina so v preteklih dneh voznika pobeglega vozila izsledili in bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na sodišče.

Nezakonito bivala v R Sloveniji

29.6.2011 so policisti poostreno kontrolirali zakonitost bivanja tujcev na območju Rogaške Slatine. Pri tem so v eni izmed pekarn v Rogaški Slatini kontrolirali državljanko Kosova, ki je nezakonito bivala in delala v R Sloveniji, saj je delo opravljala brez ustreznega delovnega in bivalnega dovoljenja. Policisti so tujki izrekli globo po Zakonu o tujcih in jo odstranili iz države. Prav tako so policisti izrekli globo po Zakonu o tujcih tudi lastniku pekarne, ki je tujko zaposlil.

Prometna nesreča

1.7.2011 je na obvoznici v Sp. Sečovem prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena voznik osebnega avtomobila in voznica kolesa z motorjem. Do trčenja je prišlo, ko je voznik osebnega avtomobila poskušal voznico kolesa z motorjem prehiteti, ta pa se je v istem trenutku že razvrščala na levo stran voznega pasu. Zaradi trčenja je voznica kolesa z motorjem padla po vozišču in se telesno poškodovala. Na kraju je bila poškodovani nudena zdravniška pomoč, nakar je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico v Celju. Vozniku osebnega avtomobila je bila zaradi nepravilnega prehitevanja izrečena globa.

Zasegli vozili

V preteklem tednu so policisti PP Rogaška Slatina zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasegli dve vozili in sicer osebni avtomobil in štirikolesnik. Zoper voznika so policisti podali obdolžilni predlog na sodišče, ki bo v postopku tudi odločalo kaj se bo zgodilo z zaseženima voziloma.

Opozorilo:

Pojav sumljivih bankovcev

Slovenija je s 1. januarjem 2007 uvedla kot plačilno enoto Evro, kateri je zamenjal denarno valuto tolar. Ob uveljavitvi nove valute smo tako policisti kot tudi druge institucije osveščali občane, da so pozorni na pojav ponarejenih bankovcev. Zaradi tega so številne poslovalnice nakupile tudi naprave, s pomočjo katerih se preverjajo pristnosti bankovcev.

Vendar policisti zadnje čase opažamo, da se te naprave vedno bolj redko uporabljajo za preverjanje pristnosti, saj je poslovanje z evrskimi bankovci postalo že vsakdanje, s tem pa je upadla tudi pozornost na pojav sumljivih bankovcev. Prav tako so tudi naprave že nekoliko zastarele in izrabljene, zato jih je potrebno redno servisirati, da se tako zmanjša možnost zatajitve naprave in tako omogoči, da v obtoku kroži ponarejen bankovec.

Prav tako smo bili s strani drugih držav evropske unije, katere so v evrskem območju, obveščeni, da so v zadnjem času zaznali pojav ponarejenih bankovcev v valuti po 200€ in 500€, kateri so zelo kvalitetni in jih je zelo težko odkriti.

V zvezi tega občane obveščamo, da so previdni pri poslovanju z gotovino, predvsem z bankovci od 20 € navzgor, da so pozorni na kvaliteto papirja, na zaščitne elemente bankovca (vodni znak, reliefni tisk, varnostna nit, hologram), pri bankovcih za 50€, 100€, 200€ in 500€ pa naj bodo pozorni na številko, katera je spremenljive barve.

V primeru, da zaznate sumljiv bankovec, policisti svetujejo:

  • Ne pregovarjate se z osebo, ki Vam je takšen bankovec poskušala vnovčiti, povejte ji, da se morate posvetovati z nadrejeno osebo, vendar poskrbite, da stranka lahko ves čas vidi bankovec.
  • Skušajte si čimbolj zapomniti obraz stranke.
  • Sumljivega bankovca ne vrnite stranki.
  • Če se stranka odloči oditi, čeprav ste jo prosili, naj počaka, jo skušajte zadržati, vendar se ne izpostavljate nevarnosti.
  • če se odpelje z avtom, si zapišite registrsko številko, znamko in model vozila.
  • O sumljivem bankovcu nemudoma obvestite policijo ali številko 113.
  • Ne izpostavljajte se po nepotrebnem – vedno najprej poskrbite za lastno varnost.

 

 

                                                            Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                           policijski inšpektor I