Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 20. 7. 2011


Vlom v gostišče

15.7.2011 so bili policisti obveščeni o vlomu v gostišče v Sv. Florjanu. Policisti so na kraju ugotovili, da je neznani storilec čez noč, skozi okno, vlomil v gostišče in od tam odtujil denar. Policisti o dejanju še zbirajo obvestila, nato pa bodo o tem obvestili Okrožno državno tožilstvo Celje.

Zaseg vozil

Policisti PP Rogaška Slatina so v preteklem vikendu zaradi storitve hujših cestno prometnih prekrškov, oz. vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zasegli 3 vozila. Od tega dva osebna avtomobila in kolo z motorjem. Zoper voznike so policisti podali obdolžilni predlog na sodišče v Šmarje pri Jelšah, hkrati pa so navedenemu sodišču odstopili tudi zasežena vozila.

Opozorilo

Rogaška Slatina že nekaj časa postaja iz leta v leto lepša, še bolj urejena in nasploh zelo prijazno mesto stanovalcem, obiskovalcem, turistom, invalidom… Vse to se je še nadgradilo z odprtjem prenovljenega zdraviliškega parka.

Policisti pri svojem rednem delu opažamo, da je v parku in promenadi čedalje več sprehajalcev, ki v senci dreves iščejo svoj mir in sprostitev, kar pa pogosto zmotijo kolesarji, ki ne upoštevajo prometne signalizacije.

Celotno območje zdraviliškega parka in promenade ima na vseh vstopih postavljene vertikalne  in horizontalne označbe, (II-14 prepovedan  promet  za kolesa).  Po zakonu o pravilih cestnega promet (ZPrCP čl. 98/2-1) je za  neupoštevanje prometnega znaka predpisana globa v znesku 200 eur.

Prav tako pa se v Zdraviliškem parku in promenadi pojavlja vse več psov, ki jih lastniki ne vodijo na povodcu, kot to določa zakon o zaščiti živali. Ta zakon določa v 3 odstavku, 11 člena, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa, tako da je pes na povodcu. Za kršitev tega člena je predpisana globa v 46a členu istega zakona in prepisuje globo od 200 do 400 eurov.

Policisti bodo skupaj z občinskim redarjem poostreno izvajali kontrolo v parku in promenadi, ter zoper kršitelje dosledno ukrepali.

Varno na dopust

Smo v času dopustov in prav v teh mesecih imajo vlomilci največ priložnosti za vlome v prazna stanovanja in hiše. Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše pa tudi vikende, iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni.

»Prilika dela tatu« in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, v kateri ni nikogar. Ker so stanovalci morda na dopustu  in se že od daleč vidi, da je prazna.

Možnost za razdejan dom in odtujitev premoženja, lahko zmanjšamo že s preventivnimi ukrepi:

      –      pred odhodom zato vedno premislite, komu razlagate svoje načrte. O načrtih

             za dopust  se raje ne pogovarjate z manj znanimi sosedi in sodelavci ter ne

             spreminjate sporočila  na telefonski tajnici ali objavljate podatkov v socialnih

             omrežjih, kdaj in za koliko časa boste odsotni

–           ne puščajte odprtih oken, razpoložljivega orodja za dostop do oken ali balkona (na  primer zaboji, lestve in podobno)     

–          prosite prijatelje, da vam praznijo poštne nabiralnike, ali pa na pošti preusmerite pošto na ti. poštno ležeče, kar pomeni, da vas bo vsa vaša pošta čakala na Pošti do vaše vrnitve z dopusta. 

Dogovorite se tudi za košnjo zelenice okoli vašega doma.

–          poskušajte ohraniti videz, kot da je nekdo še vedno doma. Prosite bližnjega soseda, da parkira avto na vašem dovozu ali pred garažo vsake toliko časa. Lahko tudi časovno nastavite, da se                  vsake toliko časa prižgejo luči, kar bo ustvarilo iluzijo zasedenega doma

–          večjih vsot gotovine in dragocenosti ne shranjujmo doma, pred odhodom na dopust, shranite jih v sef ali banko

–          prepričajte se da ste izklopili elektriko, plin in vodo

–          v vozilu ne puščajte na vidnem mestu torbic vrečk in podobno, kajti tudi če v njih ni vrednosti, lahko to privabi vlomilca…

Ker pa se mnogi odpravljate na dopust na morje ali pa se boste hladili v bazenih ni odveč tudi nekaj nasvetov za varno in prijetno kopanje.

–          Na kopališča ne prinašajte večjih količin denarja in vrednejših predmetov.

–          Ne skačite  v vodo če se prej niste prepričali o njeni globini! Nepoznavanje globine vode ter pretirana sprostitev sta lahko pot do trajne invalidnosti!

–          Ne skačite v vodo ko ste vroči in potni, saj se mora telo postopoma privaditi na temperaturo vode,

–          Urejena kopališča so neprimerno varnejša od neurejenih kopališč, saj je le tam zagotovljena pravočasna pomoč v primeru nesreče.

–          Kopališča so namenjena predvsem rekreaciji in zabavi, zato ni priporočljivo, da se kopate s polnimi želodci ali celo v vinjenem stanju.

–          Otroci ne poznajo nevarnosti, zato se pogosto žrtve raznih nesreč, zato jih pob bazenih in drugih vodnih površinah ne puščajte brez nadzora!

–          Na kopališču niste sami, zato upoštevajte dejstvo, da se želijo tudi drugi obiskovalci v miru sprostiti in rekreirati. Spoštujte kopališki red ter navodila kopališkega osebja.

 

Boštjan Debelak

     komandir policijske postaje

   policijski inšpektor I