Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvotitev prenovljenega zdraviliškega parka uvod v praznik občine Rogaška Slatina


Kot uvod v Anin ples in praznovanje občinskega praznika je v petek potekala otvoritev obnovljenega zdraviliškega parka v občini Rogaška Slatina. Prenova parka je izvedena skladno s konservatorskim programom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje, ki temelji na natanko isti postavitvi izpred stotih let.

Zdraviliški park predstavlja kulturni spomenik kraja, ki je bil nazadnje obnovljen pred petinpetdesetimi leti. Tokratna obnova je bila razdeljena v dve fazi. Prva faza izgradnje je potekala v letih 2008 in 2009. Takrat so bile zamenjane vse tlakovane površine, pod kostanjevim drevoredom je bila zamenjana travna ruša, peščene površine in nameščen namakalni sistem. Druga faza pa je zajemala celotno ureditev centralnega dela parka s hortikulturo ureditvijo, zasaditvijo travne ruše, namestitvijo namakalnega sistema, prenove fontane z vodometom, ureditev peščenih poti in postavitev novih historičnih svetilk.

Skupna vrednost investicije je znašala 720.000 evrov. Vrednost obnove prve faze je znašala 340.000 evrov, od tega je ministrstvo za kulturo prispevalo 123.000 evrov. Pri izvedbi druge faze je ministrstvo za kulturo vlogo občine zavrnilo, zato je bil celoten projekt financiran iz občinskega proračuna v vrednosti 380.000 evrov. V tem znesku je zajeta celovita prenova fontane s postavitvijo nove strojnice in tehnologijo vodometa, ki zmore višino 8 metrov. vključno z osvetlitvijo in programsko uro za nastavitev višine vodometa in različne svetlobne učinke. Zamenjana je bila dotrajana razsvetljava z 28 historičnimi svetilkami. Holtikulturna ureditev predstavlja 3.500 m2 položene travne ruše, zasaditev 4.500 pušpanjev, 7.400 enoletnic , 7.500 trajnic in 700 vrtnic. Med zelenicami je urejenih 180 m2 peščenih površin. Namakalni sistem je razpeljan v dolžini 1630 m z 10 m3 vkopanim vodnim rezervoarjem in programsko nastavljivim zalivanjem. Celotna površina parka obsega 10.000 m2 površine. 

Slavnostno otvoritev, ki jo je povezovala Tanja Jurjec je popestril koncert Stelle Orchestra. Župan mag. Branko Kidrič je izrazil ponos, da bo zaradi obnovljenega parka Anin ples dobil dodatn čar, poletni sprehodi skozi park bodo prijetejši, občinski praznik pa bo dobil dodan pečat, s katerim se bo občina ponašala, daleč naokoli. 

Slavnostni vklop fontane, ki se bo vklopljala vsako polno uro in v nočnem času svetila v večbarvnem spektru  je opravil župan mag. Branko Kidrič  in tako predal park svojemu namenu.

Pred otvoritvijo parka je potekala predstavitev knjige Vlaste Nussdrofer “Pod krilatim Pegazom” . Vsebina knjige  je močno povezana z Rogaško Slatino, zato bomo o tem poročali kmalu

Župan mag. Branko Kodrič, slavnostni govornik otvoritve prenovljenega zdraviliškega parka.

 

Stella Orchestra je z glasbo pospremila otvoritev parka.

Tanja Jurjec, povezovalka slavnostne otvoritve parka.

 

Park je bil skoraj premajhen za številne obiskovalce.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (klik) starih fotografij parka (stare so približno 100 let) in fotografij obnovljenega parka iz ptičje perspektive. Foto: dokumntacija Občine Rogaška Slatina)

t,f: Polona Bercko