Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob poginu konj v Lipici očitki na račun Tomija Rumpfa


Te dni se je v medijskem “prime time” ponovno znašel rojak z naših koncev – v Mestinju živeči direktor Kobilarne Lipica in 25. na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, Tomi Rumpf.

V Kobilarni Lipica je marca letošnjega leta v nenavadnih okoliščinah zbolelo dvanajst konj, štirje pa so poginili, bolezen z enakimi simptomi pa se je ponovila prejšnji teden, ko je zbolelo pet konj, od katerih sta poginila dva. Toksikološke preiskave tkiva marca poginulih konj so pokazale, da so bili zastrupljeni.

Direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf navaja, da okoliščine pogina preiskujejo kriminalisti, obenem pa poudarja, da smrtnost konj v Lipici ne izstopa. Za Siol.net je Rumpf povedal: “V Kobilarni Lipica skrbimo za skoraj 350 konj, številke pa kažejo, da je smrtnost konj v Kobilarni Lipica celo manjša kot pri drugih rejcih.” Rumpf meni, da v Kobilarni Lipica za vse konje skrbijo po najvišjih strokovnih, etoloških in tehničnih standardih.

Nekoliko drugačnega mnenja je Iztok Humar,ki se po navedbah Siola se že 40 let profesionalno ukvarja z rejo, treningom dresure in jahanjem in nosi naziv mednarodnega konjeniškega trenerja 3. stopnje. Humar je prepričan, da: “nekdo” z malomarnim, šarlatanskim in nestrokovnim delom zganja skoraj genocid nad našimi bisernimi konji.” in dodaja: “upam si podati deset zapovedi, ki bi Lipici pomagale veliko bolj kot laganje, šarlatansko delo in kazanje s prstom na nevidnega, nerealnega zunanjega krivca”.

Rumfovo in Humarjevo mnenje so novinarji Siola soočili v njihovem “Mnenjemetru”. Preberite podrobneje, kaj sta oba strokovnjaka imela za povedati.

Siol: Je ravnanje z lipicanci v Kobilarni Lipica primerno?