Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7. 7.: Agrokombinat v Šentjurju


Precej časa je že preteklo od takrat, ko so v Šentjurju prvič pomislili na agrokombinat. Bilo je to že pred združitvijo kmetijskih zadrug. Zdaj so pogoji za agrokombinat zreli in pri kmetijskih gospodarskih, pa tudi političnih organizacijah, je vse v pripravah nanj. Pri kmetijski zadrugi so sestavili v ta namen posebno komisijo.

Proizvodnja agrokombinata bi bila usmerjena predvsem v živinorejo in jagodičevje. Tako naj bi z njim zasadili v letih 1961 do 1962 še 148 novih hektarov površin in dosegli, da bi ne bil noben kompleks manjši od petih hektarov.

Agrokombinat bo imel zaenkrat okrog osemsto hektarov zemlje, v naslednjih letih pa bodo z melioracijami, arondacijami itd. pridobili okoli tisoč sto hektarov novih površin.

Center agrokombinata bo v Šentjurju, na proizvodnih okoliših pa bodo proizvodnjo vezali na kmetijska posestva, ki bodo prevzele tudi kooperacijo. Tako bodo za druge v dosedanjem pomenu in obsegu odmrle – bavile bi se namreč le še s trgovino. Tudi kmetijsko šolo bodo v dveh ali treh letih verjetno vključili v agrokombinat. Že zdaj pa bo delala v skladu z njegovimi potrebami.

Celjski tednik, 7. 7. 1961