Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski glasbeniki orkestrirali na Češkem


Naključje je hotelo, da sta imela v januarju predstavnica Lokalne akcijske skupine (LAS) Obsotelje in Kozjansko ter predstavnik češke LAS Šumperský venkov skupni sestanek v Bruslju. Izbral ju je računalnik in vse je kazalo na naključje. In če je v naključju ključ, ga mi imamo. Ključ do novih izkušenj, poznanstev, znanj in skupnega glasbenega vikenda. Prejšnji teden (10. do 12. junij) se je namreč prav na osnovi bruseljskega sestanka, na povabilo češkega predstavnika LAS, šmarski Big band radia Šmarje udeležil tradicionalnega mednarodnega festivala »Hudba bez hranic« (Glasba brez meja), ki je z glasbo napolnil dve mesti, Šumperk in Dolní Studénky.

Big band radia Šmarje, ki svoje znanje izpopolnjuje na rednih nedeljskih vajah, je na češkem festivalu vsekakor požel val zanimanja in pohval. Mladi glasbeniki, v povprečju stari med 15 in 20 let, so za svoj festivalni nastop izbrali zanimiv repertoar tujih in slovenskih zimzelenih melodij, ki jih je zraven popevala večina udeležencev festivala.

Mlade glasbenike vodi Kaja Bicskey iz Šmarja pri Jelšah. Za Kajo velja, da je njeno uspešno in zagnano glasbeno ustvarjanje že del družinske tradicije, ki jo ona z veseljem prenaša na mlade glasbenike šmarskega benda.

Seveda gre omeniti, da je bil češki festival za šmarski Big band prvi nastop na tujem festivalu, a verjamemo, da nikakor ne zadnji. Naši glasbeniki so na festivalu sodelovali vse tri dni in odlično odigrali tri, lahko bi rekli, samostojne koncerte. Festival ima sicer že sedem let tradicije, vendar se je Slovenija na njem prvič predstavljala.

Pristnost čeških domačinov

Verjetno je vse udeležence na Češkem najbolj prepričala pristnost in domačnost, saj je večina udeležencev festivala prebivala kar pri družinah gostiteljskega orkestra, ki je skrbel tudi za organizacijo prireditve.

»Pestrost kulture, hrane in njihova prijaznost so se nam v spomin vtisnili kot lepi trenutki in doživetja, ki bodo dolgo ostala v naših mislih. Med glasbeniki v bendu so se s predstavitvijo na festivalu v tujini stkala še močnejša prijateljstva, tako da bodo priprave na naš letni koncert, ki ga bomo sredi julija odigrali v Šmarju, še lažje stekle,« je povedala Monika Čakš, koordinatorka predstavitve na Češkem, sicer ena od saksofonistk.

Veliko novih (mednarodnih, na festivalu so namreč nastopali tudi Nemci in Poljaki) prijateljstev se je spletlo v teh festivalnih dneh, predstavnika LAS sta se dogovarjala o možnostih skupnega sodelovanja, tako si lahko obetamo, da bomo kmalu, oziroma, ko bo to mogoče, izvrstne češke glasbenike gostili tudi na podobnem festivalu v Sloveniji.

Da je takšna izkušnja, sodelovanje s tujino, nujno potrebna, potrjuje tudi Čakševa, ki pravi, da takšna sodelovanja predlaga vsem, ki delujejo na področju kulture ali na kakšnem drugem področju. Nova prijateljstva, znanja, pogledi in ostali doprinosi so vsekakor ključ do razvoja in uspeha v prihodnosti.

 

A. Č., foto: Lojze Šraml