Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 4. 5. 2011


Hitrost – počasneje je varneje

Prekoračitev hitrosti je še vedno razširjeni družbeni problem in predstavlja enega glavnih vzrokov prometnih nesreč tako v večini držav članic Evropske unije, kot tudi v Sloveniji. Hitrost vožnje je pomemben dejavnik prometne varnosti, ki je neposredno povezana z močjo trčenja in njegovimi posledicami. Hitrost vožnje je hkrati povezana s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do več prometnih nesreč.

Na območju PP Rogaška Slatina smo v letih od 2008 do 2010 obravnavali 70 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, od tega 48 s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah se je 9 oseb hudo telesno poškodovalo, 54 oseb pa je utrpelo lahke telesne poškodbe.

V 12 prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, so bili povzročitelji pod vplivom alkohola.

V zvezi akcije HITROST – POČASNEJE JE VARNEJE so policisti PP Rogaška Slatina dne 29.4.2011 skupaj s predsednico ZŠAM Rogaška slatina go. Cvetko PAŽON izvedli nadzor prometa. V času akcije je bilo zaznanih 6 kršitev prekoračitve hitrosti. Izdanih je bilo 5 priponk in 11 zloženk – kolutov “Hvala, ker voziš zmerno”.

Policisti bodo s poostrenimi aktivnostmi nadaljevali, še posebej pa v času med 28. junijem in 4. julijem, ko bomo ponovno nadzor prometa izvajali skupaj z ZŠAM.

Vlomili v planinski dom

V noči iz 28. 4. 2011 na 29. 4. 2011, je neznani storilec vlomil v planinski dom na Donački gori. Iz planinskega doma je odtujil različno število cigaret, alkoholne pijače in denarnico, v kateri je bilo okoli 300 EUR denarja. Najemnika planinskega doma je s tem dejanjem oškodoval za okoli 700 EUR. Prav tako je planinskemu društvu povzročil škodo na objektu v višini 400 EUR. Policisti o storilcu zbirajo obvestila in zoper njega sledi kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Vlomili v lokal

V noči iz 29. 4. 2011 na 30. 3. 2011 je neznani storilec vlomil v gostinski lokal v Rogaški Slatini. V lokalu je iz blagajne odtujil 40 EUR menjalnega denarja ter večje število cigaret v vrednosti cca. 350 EUR. Policisti o storilcu dejanja še zbirajo obvestila, nato bodo o dejanju obvestili Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Nasilje v družini in prepoved približevanja

27. 4. 2011 so bili policisti PP Rogaška Slatina obveščeni o kršitvi javnega reda in miru. Pri posredovanju se kršitelj ni umiril, zato so policisti zoper njega odredili pridržanje do iztreznitve.  Prav tako je kršitelj na kraju intervencije napadel policiste, ki so ga z uporabo prisilnih sredstev obvladali. Pri nadaljnjem zbiranju obvestil so policisti ugotovili, da naj bi bil moški doma in na delovnem mestu nasilen do nekdanje partnerice. Istega kršitelja so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih dejanj. Policisti so kršitelju izrekli prepoved približevanja po Zakonu o policiji. Zoper njega bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nasilje v družini in kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja, prav tako pa je bila kršitelju izrečena globa zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru. Izrečena prepoved približevanja je bila podana v presojo preiskovalnemu sodniku, ki je ukrep policije podaljšal še za osem dni.

 

 

                                                            Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                           policijski inšpektor I