Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lani kar 50 milijonov evrov izgube: Alpos išče okrepitve


Prisilna poravnava Alposa je še vedno v teku, novo vodstvo obljublja, da bo javnosti kmalu pojasnilo, kakšna je prihodnost največjega šentjurskega podjetja, ki je v letu 2010 ustvarilo okroglih 50 milijonov evrov izgube. Novo vodstvo pa očitno išče tudi kadrovske okrepitve.

Po odločitvi, da gre Alpos v prisilno poravnavo, v zadnjih tednih okrog šentjurskega giganta ni veliko novosti. Celjsko okrožno sodišče je ugodilo ugovoru upnika, družbe NLB Factor, ki so ji zdaj priznane terjatve v višini dobrih 240 tisoč evrov. To je relativno nizka vsota ob dejstvu, da so upniki skupaj prijavili za 204,3 milijonov evrov terjatev, prisilni upravitelj Alposa Andrej Marinc pa jih je priznal v višini 176,4 milijona evrov. Skupni dolgovi šentjurske družbe sicer znašajo 213 milijonov evrov.

Znani so tudi podatki o poslovanju v letu 2010. Alpos je lani zabeležil le še 7,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj petkrat manj kot v letu 2009. Največje šentjursko podjetje je tako lani ustvarilo kar za 50 milijonov evrov izgube in jo v bilanci skupaj s tisto iz leta 2009 povišalo že na 62 milijonov evrov.

Novi direktor Ljubo Osovnikar je obljubil, da bo o prihodnosti Alposa spregovoril tudi za Šentjurske novice, takoj ko se razreši postopek prisilne poravnave. Takrat bo verjetno tudi prva skupščina novih delničarjev, imenovali naj bi tudi nov nadzorni svet.

Pa še zanimivost. V Financah smo lahko pred dnevi prebrali, da Alpos išče ustvarjalne in ambiciozne sodelavce z dobrim znanjem tujih jezikov, z visokošolsko ali univerzitetno izobrazbo tehnične ali ekonomske smeri, ki imajo dobre organizacijske in vodstvene sposobnosti … Očitno se obetajo kadrovske spremembe tudi na drugih vodilnih mestih v družbi.

L. H. / Šentjurske novice, 20. 4. 2011

 

Alpos z novimi nadzorniki – Dnevnik, 23. 4. 2011

Revidirano nekonsolidirano in konsolidirano letno poročilo za leto 2010 – Alpos.si, 29. 4. 2010