Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

12. 5.: Od Adama do Olimpije


O šmarski ljudski tehniki je vredno zapisati nekaj vrstic. Začelo se je kmalu po osvoboditvi in danese imajo že marsikaj. Največji sloves so si pridobili z radijskim oddajnikom, ki vsako nedeljo z »domačimi vižami« in novicami razveseljujejo poslušalce celo daleč preko meja šmarske občine. V pomenku s tovarišem Tašnerjem, ki sodeluje v društvu Ljudske tehnike od prvih začetkov, sem hotel zvedeti še za druge dejavnosti, ki jih razvijajo šmarski tehniki.

Začeli smo ubogo! Tečaj za vozniki motornih vozil smo začeli s predavanji, ko še pojma nismo imeli, kje bi staknili avto. To je bilo leta 1946. Dobili smo nekak razbit »Opel-Kapitan«, ki ga za nobeno ceno nismo mogli popraviti. Zamenjali smo ga za stari »Opel-Adam«, ki ga imamo danes v učilnici. Siromak, kako je škripal! Tečaje je opravilo 440 kandidatov in 60 traktoristov. Danes pa vozimo z »Olimpijo«

V kovinarskem krožku imamo največ pionirjev, še največ zanimanja pa je za radiotelegrafski krožek. V svojih krožkih izdelujejo vrsto lepih predmetov iz kovine. V delavnici LT pa delajo večkrat celo UKV-antene, viseče lestence, nočne svetilke, zložljive lovske stolčke. Prva naloga pa je, kakor vselej poudarja predsednik društva LT tov. Andrenšek, da vzgajajo mladino in jo usmerjajo v delo pri ljudski tehniki.

Celjski tednik, 12. 5. 1961