Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likovna dela Irene Polanec na ogled v Rogaški Slatini (video)


Minuli torek je v Anini galeriji v Rogaški Slatini potekala otvoritev likovne razstave akademske slikarke Irene Polanec, ki nosi naslov Eva. Ena največjih slikarskih mojstric pri nas in v svetu je na ogled postavila svojevrstne portrete, ki govorijo o življenju, čustvovanju in hotenjih ne le avtorice same, temveč vseh zemeljskih Ev.

 

Slikarka Irena Polanec, ki predstavlja izrazito samosvoje ime na sceni sodobne slovenske upodabljajoče umetnosti, je bila z ogromnim številom glasov izbrana za častni naziv “Slovenka leta 1997”. Izoblikovala jo je tujina, Pariz, ki si ga je kot zelo mlado dekle v sedemdesetih letih izbrala za mesto svojih umetniških snovanj, upanj in samopotrditve in kjer je preživela večino svojega ustvarjalnega časa. Z njej lastnim prvinskim in smelim likovnim sporočilom je znala in uspela že zelo zgodaj odmevno poseči v svet umetnosti ter vzbuditi takšno pozornost, da ji je bilo zaupano, v soavtorstvu z znanim francoskim pisateljem in dolgoletnim direktorjem največjega francoskega dnevnika “Le Figaro”, Louisom Pauwelsom, sodelovanje pri snovanju in izdaji knjige o izvirni likovni umetnosti “L’Arche de Noe”.

Irena Polanec, Slavko Deržek, Mateja Voh in Kaludija Redenšek
Irena Polanec, Slavko Deržek, Mateja Voh in Kaludija Redenšek

Zaradi svojega prispevka k slovenski kulturi, je od leta 1987 vpisana v razvid samostojnih ustvarjalcev na področju kulture pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Je članica več umetniških združenj in akademij ter dobitnica vrste domačih in mednarodnih priznanj. Francoska zveza za kulturo ji je dodelila nagrado “Sodobni ustvarjalec”, ” Grand Prix – zlato medaljo za slikarstvo”, nagrado “Zlata slika 1998” ter “Nagrado za izjemnost”. Prav tako je prejela “Veliko nagrado pokrajine Var” (Azurna obala), “Bronasto medaljo za slikarstvo” akademskega združenja Arts – Sciense – Lettres. Za izjemen prispevek k ugledu francoske kulture  ji je častna komisija Le Mérite et Dévouement Français leta 1998 podelila “Zlato medaljo”.

Francosko združenje umetnikov “Société des Artistes Français” jo je sprejelo medse kot dosmrtnega člana. Čast, ki je prvič doletela Slovenijo in slovenskega umetnika. Leta 2007 pa je od tega združenja prejela tudi bronasto medaljo, ki ji je bila podeljena na največji pariški razstavi Art Actuel v Grand Palais v Parizu.

Ob izteku tisočletja so v Franciji izdali knjigo “Femmes Artistes d,hier a aujourd,hui”, ki govori o petsto letih ženskega slikarstva. Knjiga predstavlja slikarke, ki so in ki bodo, po mnenju pariških kritikov, pustile sled v zgodovini likovne umetnosti. Mednje so uvrstili tudi Ireno Polanec. Od takrat jo praviloma uvrščajo v francoske knjige, ki predstavljajo različne vidike svetovnega slikarstva.    

Likovno je opremila več knjig raznih literarnih ustvarjalcev. V dnevnem in revialnem tisku je bilo objavljeno več njenih intervjujev. Je pa tudi čest gost tematskih radijskih in televizijskih oddaj.

Ženski pevski zbor Rogaška Slatina
Ženski pevski zbor Rogaška Slatina

Irena Polanec svoj slikarski talent še vedno potrjuje na selekcioniranih pariških salonih kot sta “Salon des Artistes Français” in “Comparaison” pa tudi na številnih razstavah širom sveta. Pariz, London, New York, Los Angeles, Tokio, Milano, Zürich, Monte Carlo, Luksemburg, München, Dunaj, Zagreb, Varšava so svetovne metropole, v katerih je razstavljala.

Razstavo je odprl Slavko Deržek, profesor in predavatelj francoščine, pedagoški svetovalec za francoščino ter ustanovitelj že tradicionalnega frankofonskega dneva v Celju. Zardi posebnih zaslug pri širjenju interesa do francoskega jezika in kulture mu je francoska clada podelila dve visoki odlikovanji – vitez in častnik Akademskih palm.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer smo za vas pripravili posnetek likovnih del Irene Poljanec ter pogovor, ki ga je z umetnico vodila izvrstna moderatorka Mateja Voh, prof. V kulturnem programu je nastopil Ženski pevski zbor Rogaška Slatina.

Razstavo si bo mogoče ogledati vse do 8. maja 2011.

 
 
t: Mateja Voh, prof.
v/t/f: eH