Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blagoslov velikonočnih jedi (foto)


Na veliko soboto je po vseh župnijah potekal blagoslov velikonočnih jedi. Ekipa Kozjansko.info je poskrbela za nepozabne trenutke in se udeležila nekaterih blagoslovov.

Bili smo na blagoslovu jedi v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem, pri sv. Tomažu na Brecljevem, pri Sv. Miklavžu nad Dvorom, pri sladkogorski Mariji, na blagoslovu jedi na prostem na Ostrožnem pri Ponikvi in v župnijski cerkvi v Šmarju pri Jelšah.

Na Ostrožnem je blagoslov potekal na prostem pri križu
Na Ostrožnem je blagoslov potekal na prostem pri križu

Velikonočna sobota sicer skupaj z velikonočnim četrtkom in petkom tvori velikonočno tridnevje, je dan čaščenja Božjega groba. Velikonočna sobota se zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo, ki je obred veselega pričakovanja vstajenja. Slavje luči in vesela aleluja sta osrednja dela velikonočne vigilije. Na veliko soboto poteka več blagoslovov: ognja, vode in za večino najpomembnejše – blagoslov velikonočnih jedi. 

Strma pot k sv. Tomažu
Strma pot k sv. Tomažu

Velikonočne jedi v košarah so polne simbolike – znamenj in simbolov Kristusovega trpljenja. Šunka ali drugi kos mesa predstavlja Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ, pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi pa tudi vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje. Jajce simbolizira tudi zavetje in varnost, potica pa spominja na trnovo krono.

Vabimo vas k ogledu naše bogate galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na terenu, ko so ljudje nosili velikonočne jedi k blagoslovu.

Na velikonočno nedeljo pa smo obiskali nekdanjega šmarskega kaplana, danes župnika pri Sv. Duhu v Celju mag. Srečka Hrena. Na bratskem portalu Celje.info si tako oglejte fotoreportažo s Srečkovo pridigo ob slovesni velikonočni maši.

t: eH

f: R.Č. in eH