Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. 2.: Kako ni prišlo do »šulferajna« v Šentjurju


Za nedeljo 18. maja 1884 so celjski Nemci in maloštevilni domači nemčurji sklicali v gostilni Nendl v gornjem trgu sestanek, na katerem bi ustanovili podružnico nemškega bojnega društva »Schulverein«. Njegova naloga bi bila ustanovitev nemške šole v Šentjurju, njena naloga pa ponemčenje slovenskega življa.

Takratnemu županu dr. Gustavu Ipavcu shoda ni uspelo preprečiti, ker ga je dovolilo okrajno glavarstvo v Celju. Za vsako ceno pa je hotel preprečiti ustanovitev »Schulvereina« v slovenskem Šentjurju.

Slovenski tržani so tedaj zbrali skupino močnih in korajžnih kmečkih fantov pod vodstvom Dobrajčevega Matička iz Sv. Primoža in ta se je utaborila v Černovškovi gostilni, nasproti Nendlove gostilne. Ko so se popoldne že zbrali dozdevni ustanovitelji te podružnice ter pričeli svoje zborovanje, so v gostilno vdrli fantje z gorjačami in tolkli po nemčurjih kar povprek kakor je padlo.

Seveda so nemčurji z bunkami bežali iz gostilne, poskakali z verande na gnojišče pod njo in jo popihali v Celje. V nekaj minutah je bila Nendlova gostilna prazna. S tem pa je bil odbit tudi poskus ponemčevanja Šentjurja.

Celjski tednik, 10. 2. 1961