Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Turistične kmetije delno z novim katalogom; kdaj skupni projekt skupnega območja?


Pred tednom dni je bil javnosti predstavljen katalog Podeželje prihodnosti, ki je nastal v okviru projekta Vsaka vas seže v deveto mesto, izdali pa so ga v skupni nakladi 8.000 izvodov. V njem je predstavljenih 25 turističnih kmetij in kmetij z drugo dopolnilno dejavnostjo z območja Lokalne akcijske skupine Od Pohorja do Bohorja, ki zajema občine Dobje, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik, Zreče.

Projekt je nastal kot odziv na javni poziv LAS, ki ga koordinira Razvojna agencija Kozjanksko s partnerjem Ljudsko univerzo Šentjur izpeljala samostojna podjetnica Marijana Novak, sicer tudi urednica Šentjurčana. Skupni stroški projekta so ocenjeni na 17.495,00 €, izvajalcu in partnerju v projektu pa je bilo dodeljeno 6.665,00 €.

Namen kataloga je na enem mestu predstaviti turistične kmetije in kmetije z drugo dopolnilno na območju, saj bi s tem radi dosegali sinergetske učinke nastopa na turističnem trgu. Izvajalci so pričakovali precej boljši odziv kmetij, saj so jih k sodelovanju pozvali preko 60. Katalog znajo v prihodnosti nadgraditi v tuje jezike. Predsednik Turistične zveze Slovenije in podčetrški župan Peter Misja je med drugim dejal, da upa, da bo kaj podobnega »doletelo« tudi vzhodni del Kozjanskega. Ta sicer sodi pod drug »LAS«, mi pa po doslej videnem ugotavljamo, da so meje med njimi skoraj schengenske, čeprav se LAS-i npr. veliko povezujejo čez državne meje.

Levji delež predstavljenih kmetij odpade na Šentjursko. Tako so predstavljene tri kmetije iz občine Dobje: Cesar z Ravnega, Selič iz Večjega Brda in Tovornik z Večjega Brda ter 13 kmetij iz Šentjurja: Fatur iz Slatine, Hrastnik iz Slivnice, Jager s Straže na Gori, Kalan iz Podlešja, Novak s Planine, Podkrajšek s Podgaja, Urbajs z Rifnika, Valpatič z Ostrožnega, Videc iz Vodruža, Zdolšek z Okroga, Zdolšek s Slatine, Zgonec iz Dramelj in Žurej iz Javorja. Predstavljene so še kmetije iz treh od petih preostalih občin (Vitanje 2, Slovenske Konjice 2, Zreče 4), kar je vsekakor nesorazmerno glede na stanje v naravi. Če ste sešteli prejšnje številke, ste prišli do 24, kajti dodatna kmetija se je »vrinila« s sosednjega območja, in sicer je to Turizem na kmetiji Gorca pri Krašu v Spodnjem Tinskem, ki leži streljaj od občinske meje v šmarski občini. Od organizatorjev tudi ni bilo ničesar slišati o kakšni spletni promociji.

Lokalna akcijska skupina »Od Pohorja do Bohorja« je v zadnjih treh letih pripravila 26 projektov, od tega je 18 zaključenih. Skupna vrednost vseh znaša približno 705.600,00 € (povprečno 27.000 €/projekt), od tega predstavlja znesek sofinanciranja Leader sredstev do 310.650,00 €. Do sedaj se je na območje vrnilo okoli 165.000 €.

 

Na spodnih videoposnetkih lahko preverite, kaj so povedali govorniki na novinarski konferenci

 

 

 

 

t/f/v: bR

 

*Na sliki naslovnica kataloga