Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitev 11. zbornika Literarnega društva Šentjur Z besedami o politiki (video)


Prvi letošnji četrtek je postregel s predstavitvijo 11. zbornika Literarnega društva Šentjur, ki nosi naslov Z besedami o politiki, dela, ki bo v svojem okolju verjetno še dvignilo kakšen prašni delec. Predstavitev se je zgodila v nekoliko neobičanjem prizorišču lokalnih kulturnih dogajanj – šentjurski občinski sejni dvorani.

Besede v zbornikih LDŠ so v zadnjih letih namenjene različnim temam. Začelo se je s smehom, nadaljevalo z ljubeznijo, potjo, vse do mladosti. Končalo se je v hudem breznu, v politiki, kot je dejala odlična povezovalka programa, tajnica društva Anita Koleša.

Urednik in predsednik Literarnega društva Šentjur, Bogdan Rahten
Urednik in predsednik Literarnega društva Šentjur, Bogdan Rahten

Tema tokratnega zbornika se je glede na leto, ki so ga zaznamovale lokalne volitve, a tudi vse bolj prisotno nezadovoljstvo posameznikov z delovanjem družbe, ponujala kar sama, je v nagovoru poudaril urednik in predsednik Literarnega društva Šentjur, Bogdan Rahten. Prav tako se po tradiciji zbornikov tudi z najnovejšim, enajstim, izvaja poklon preminulemu lokalnemu ustvarjalcu. Tokrat so čast izkazali borcu za severno mejo, nadporočniku Franju Malgaju, ki je kot vojak prvoosebno popisoval vojne dogodivščine, dandanes pa v mestu muzejev oz. muzejskih zbirk del njegove rojstne hiše, ki je že cela štiri desetletja po besedah različnih predstavnikov lokalnih skupnosti »tik pred ureditvijo«, žalostno propada.

Avtorji in soustvarjalci 11. zbornika
Avtorji in soustvarjalci 11. zbornika

V novem zborniku sodeluje skupno kar 32 avtorjev, kjer sta po urednikovih besedah po kakovosti izstopala Rado Palir in Milenko Strašek. K sodelovanju je povabil tudi nekatere pisce, ki so se v zadnjem letu izrekali o aktualnem dogajanju v lokalnem okolju in tudi širše. Njihove besede, združene na enem mestu, zafunkcionirajo na novo, kot celota pa dobivajo tudi novo moč, s katero želijo pri LDŠ izstopiti iz ozkih literarnih okvirov in na svoj način prispevati svoj glas k urejanju javnih zadev.

Zbornik je po desetih letih dobil spremenjen format, urednik pa je vse skupaj nadgradil s fotografijami, podobami Šentjurskega, s katerimi se ni ravno za ponašati, a so vseeno tu, same pa tudi ne bodo izginile. Sedaj so pozabi »za večno« iztrgane, kar pomeni tudi velik izziv za lokalno skupnost in njene prebivalce, da se vprašajo, kaj »ne štima«, da do tega prihaja.

Članici skupine za izrazni ples Jabuke
Članici skupine za izrazni ples Jabuke

Na prireditvi so nastopile članice skupine za izrazni ples Jabuke, ki so s svojimi očarljivimi gibi prisotne popeljale v literarni večer in prebrale besedilo, ki je pred tremi desetletji pospremilo največjo šentjursko pridobitev – samopostrežno blagovnico, ki dandanes vsem na očeh hira. Po drugi strani sicer ponuja »mir« pri nakupih, ni gneče na blagajni, prav tako pa ni komplikacij pri nakupnih odločitvah. Pravzaprav idealno!

Aforist Jože Mastnak - Marjan
Aforist Jože Mastnak – Marjan

Omeniti velja tudi predstavitev videoprojekta satire Mladinskega centra Šentjur in mladinske skupine VIS, ki nosi naslov “Odreni“. Jože Mastnak – Marjan je predstavil nekaj povolilnih aforizmov, ki si jih lahko med drugimi utrinki s predstavitve ogledate v spodnjem video prispevku. Predsednik šentjurskih literatov, sicer tudi sodelavec našega portala, je na koncu županu mag. Marku Diaciju podaril izvod zbornika, ki ga bodo prejeli tudi občinski svetniki in ne dvomimo, da bodo zavihali rokave.

Predaja zbornika županu Šentjurja, mag. Marku Diaciju
Predaja zbornika županu Šentjurja, mag. Marku Diaciju

Povezava k .pdf obliki zbornika, ki bo dostopen tudi v šentjurski knjižnici, na sedežu tamkajšnje izpostave JSKD in morda tudi na TIC-u.

 
t/v/f: eH
 
 
 
Dodano naknadno:

Domače branje za lokalno politiko

Če je mogoče kdo pričakoval, da se bo uradna predstavitev Zbornika Literarnega društva Šentjur odvijala v za to bolj primernem, predvsem pa kulturnem prostoru, se je krepko uštel. Tokratna prireditev je bila kar v skupščinski dvorani Občine Šentjur, seveda z namenom, saj so se z zbornikom avtorji dotaknili šentjurske politike.

Priprava na zbornik, kot je povedal glavni in odgovorni urednik Bogdan Rahten, se je začela že v začetku prejšnjega leta. Predvidena predstavitev naj bi bila začrtana v času volitev, ko je bila politika tema številka ena. Vendar se je iz različnih vzrokov izdaja le-tega zavlekla v mesec januar, kar pa konec koncev niti ni bilo slabo in v pomanjkanju dogodkov v tem mesecu je svoj upravičeni delež požela tudi 11. izdaja zbornika z imenom „Z besedami o politiki”. Urednika, ki sta bila celo dva, poleg že zgoraj omenjenega Bogdana Rahtena še Luka Hvalc, sta tokratni zbornik začrtala predvsem kot ogledalo naši politiki. Zanimiva, ampak tudi za resen razmislek vredna novost so slike v zborniku, ki odkrito kažejo na plat ne najboljše ekipe, ki je nekaj let skrbela za našo občino. Malenkosti, ki jih marsikdo, že zaradi občasno težke rešitve, enostavno spregleda. Samo prireditev je otvorila šentjurska skupina izraznega plesa Jabuke, ki jih za to skupščinsko dvorano niso nabrali preveč, kot je hudomušno pripomnila voditeljica Anita Koleša.

Predsednik literarnega društva Rahten je v svojem uvodu izpostavil predvsem dva avtorja, ki sta po njegovem mnenju naredila presežek literarnega dela: Rada Palirja in Milenka Straška iz Pilštanja. Celotna prireditev je bila zastavljena na zelo viski ravni, saj so večino voditeljskih in drugih govorniških besedil sestavljali razni aforizmi in skriti pomeni, ki so lepo napolnjeni dvorani vzbujali prikriti in manj prikriti smeh. Jože Mastnak – Marjan je po svoje zašilil prireditev s predvolilnimi aforizmi, ki pa so bili bolj ko ne namenjeni drugi politični opciji, za katero se je tudi sam zavzemal. Dodal je nekaj aforizmov, ki so nastali po volitvah, kot so „Komur pred volitvami ni kapnilo, ga je po volitvah kap” , in podobnimi.

Literarni zbornik vsakič predstavi znano šentjursko osebnost. Tokrat so tudi zaradi teme zbornika izbrali nadporočnika Franja Malgaja. Objavili so še nikoli objavljeno Malgajevo fotografijo. Zanimivo je, da je lastnika te fotografije – Malgajevega soborca – skupaj s fotografijo obstrelila nemška krogla. Prav tako so v raziskavi pokazali tako blišč kot bedo domačije šentjurskega borca za severno mejo. Urejeni del domačije in del, na katerem se je udrla streha.

Jabuke so se v stilu črnega humorja pošalile na račun propadajoče šentjurske Blagovnice, kjer kupcu olajšajo nakup samo z enim izdelkom v branži na prodajnih policah, in podobnimi. Kontekst tega sestavka je vzet iz Utripa leta 1980, kjer je bila Blagovnica velik korak naprej, danes pa vsem na očeh hira. Takšni humorni dovtipi pa so sprožali bolj grenak nasmeh pri poslušalcih.

Vseskozi je bila prireditev podkrepljena s slikovnim materialom na projektorju. Za konec so člani neformalne skupine VIS predstavili tudi lastno posnet in zaigran film, ki pa se ni izšel, kot so VIS-ovci upali, tako da nismo videli zaključka.

Rahten je tudi namignil, da smo nekatere okrogle obletnice Šentjurčani enostavno prezrli, med drugim 100-letnico rojstva narodnega heroja Miloša Zidanška, 95-letnico Dušana Kvedra, ki je bil celo veleposlanik Jugoslavije v Indiji, 70-letnico Goceta Kalajdžiskega in druge.

Zbrano gradivo je zagotovo opomnik sedanji oblasti. Zbornik, ki ga bomo še dolgo časa jemali v roke. Za konec so literati namočili še župana Diacija, in sicer z označenim predvolilnim napisom „Hvala, ne bom vas razočaral”, in mu simbolično podarili zbornik, kjer bo, če mu bo zmanjkalo idej, kaj narediti, z lahkoto našel kakšno novo in svežo. Politika je tista, ki je dolžna poskrbeti, da bo takih podob čim manj, civilna sfera, tokrat na čelu z Literarnim društvom, pa da na te podobe opozarja. V tej luči so v zborniku objavljena tudi nekatera druga besedila, kot so Polnarjev nastopni govor, komentar Saške T. Ocvirk in drugi.

Literati so se nato preselili v sejno predavalnico v vrhnjem delu Občine, kjer so si ob poslušanju Keltovega didžiriduja privoščili še kozarček rujnega.


Jure Godler / Šentjurske novice, 26. 1. 2011