Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pogovor s pisateljem Tonetom Frelihom (video)


Minuli ponedeljek je knjižnico v Rogaški Slatini obiskal kulturni ustvarjalec, umetnik, pisatelj, magister filmske dramaturgije, avtor številnih scenarijev, Tone Frelih. V pogovoru z Vidu Hustič je predstavil prvi roman iz zbirke umorov, trilogije, ki nosi naslov Usodna laž. Obenem je prisotnim razložil osnove žanrske literature.

Pisec je uvodoma dejal, da je pisanje kriminalnega romana lahko veliko veselje, po drugi strani pa velika muka. Kriminalni roman namreč sodi v t.i. žanrsko literaturo, slednja pa nastaja po določenih pravilih, ki se jih avtor mora držati. Sicer roman težko uspe, saj ne pritegne bralca. Kriminalni roman ima po osnovni definiciji predzgodbo, ki se vedno zgodi v preteklosti. Zelo redko ima roman na začetku osnovni umor, saj se osnovno kriminalno dejanje, s katerim mora kriminalni roman operirati, zgodi v retrospektivi. Na podlagi tega kriminalni žanr išče krivca, ugotavlja, kako je do kriminalnega dejanja prišlo, zakaj je do tega prišlo, kdo je krivec oz. zločinec. Dejanje mora biti po sodni praksi predmet preganjanja, končati se mora pozitivno. S tem bralec dobi pedagoško noto, da je zločin vedno kaznovan. Kriminalni roman je vedno zaključena zgodba, v nasprotnem primeru gre za slab roman. Bralec mora, po besedah pisatelja, v branju uživati. 

Tone Frelih je avtor romanov Triinšestdeset stopnic, Umazani posli in Samomor upokojenega sodnika; iger: Tatvina, Osamljena cipa in trije moški, Arest, Obletnica, Na silvestrovo; številnih scenarijev za svoje filme ter tematskih knjig o filmu (Od pesmi do filma, Med sanjami in resnico).

Vida Hustič v pogovoru s Tonetom Frelihom
Vida Hustič v pogovoru s Tonetom Frelihom

Kriminalni roman Usodna laž ima vse značilnosti žanrske literature: napeto zgodbo, ki jo priletni kriminalistični inšpektor Cene Dornik s svojo ekipo lušči iz zapletov, ima zločin, žrtev in morilca. V fabuli, postavljeni v sodobno slovensko okolje, bralci brez težav prepoznajo »zdajšnje« probleme svojega okolja, zato se v pripoved brez težav lahko vživijo. »Junaki« romana so vzeti iz njihovega življenjskega okolja – to so sosedov sin, prodajalka iz bližnjega butika, vsakdanji gostje iz bifeja čez cesto. Kot se za kriminalni žanr spodobi, kriminalisti po burnih peripetijah v razpletu uspešno rešijo primer in kot zagotovi inšpektor Dornik, morilca dolgo ne bo na spregled.

Obiskovalci so pisatelju z zanimanjem prisluhnili
Obiskovalci so pisatelju z zanimanjem prisluhnili

V pogovoru s pisateljem smo izvedeli ogromno zanimivih stvari v zvezi s tovrstnim žanrom pri nas in v svetu. Odlični primeri, ki jih je pisatelj nizal, so lajšali predstave in nam bili v pomoč pri razumevanju tematike. Odličen govorec in razlagalec, predvsem pa pisatelj Tone Frelih, je s svojim nastopom očaral prisotne in malo katerega pustil ravnodušnega. Upamo, da bo v kratkem predstavljen tudi drugi roman iz omenjene zbirke.

Nekaj utrinkov iz pogovora si lahko ogledate v spodnjem video prispevku, kjer smo zbrali razmišljanje pisatelja v zvezi s tradicijo žanrskega romana pri nas in nekaj smernic o knjigi Usodna laž.

 
v/t/f: eH
vir: Mladinska knjiga