Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oršanič na čelu Kozjanskega parka


Na svoji zadnji lanski seji je Vlada Republike Slovenije na direktorsko mesto Kozjanskega parka imenovala mag. Tea Hrvoja Oršaniča. S tem se je končalo leto dni “vedejevstva” dotedanjega direktorja Iva Trošta za katerega velja, da so bili z njim v občinah z našega območja, kamor spada pretežni del KP, zadovoljni. Svet zavoda, katerega član je bil tudi Oršanič, novemu direktorju kot kandidatu ni izrekel pozitivnega mnenja.

Do nastopa službe v Podsredi je bil zaposlen v brežiški območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije. Kot naravovarstvenik je bil soustanovitelj in prvi predsednik Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije. Zavzema se tudi za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Oršanič se je rodil leta 1960 v Zagrebu. Diplomiral je na tamkajšnji gozdarski fakulteti, na ljubljanski biotehniški pa magistriral. Objavlja v naravoslovni strokovni in poljudni literaturi v Sloveniji in tujini, ter v monografijah. Ljubiteljsko se ukvarja z naravoslovno fotografijo in se pojavlja tudi kot mentor na delavnica. Pred letom dni je v galeriji fotokluba iz rodnega mesta razstavljal “Odseve narave”. Pri Socialnih demokratih je predsednik Okoljskega foruma, kjer sodelujejo s Stranko ekoloških gibanj, odprt pa je tudi za nečlane, kar velja tudi za Oršaniča, ki od leta 2003 ni strankarsko aktiven.

Na lanskih lokalnih volitvah je kandidiral za brežiškega župana pri čemer so ga podprli Socialni demokrati, Demokratska stranka upokojencev Slovenije, Slovenska unija, Stranka ekoloških gibanj. Med sedmimi kandidati je zbral je 15 % glasov in zasedel drugo mesto, vendar to ni bilo dovolj za drugi krog volitev, saj jih je Ivan Molan iz SDS zbral 58,7 %.

*Na fotografiji Oršaničev predvolilni plakat ob lanskoletnih lokalnih volitvah