Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Monodrama Gajaš arestant (Petelinji zajtrk se nadaljuje) (video)


Četrto januarsko nedeljo je oder Kulturnega doma Bistrica ob Sotli gostil izvrstnega slovenskega igralca Vlada Novaka, v monodrami Ferija Lainščka, ki nosi naslov Gajaš, arestant. Dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička, kar je pričalo o izrednem zanimanju nekakšnega nadaljevanja izredno uspešnega slovenskega filma Petelinji zajtrk, posnetega leta 2007 po istoimenskem romanu Ferija Lainščka.

Monodrama Gajaš, arestant je pretresljiva in vznemirljiva gledališka pripoved o zaporniku, ki tudi za rešetkami ostaja zvest svojim načelom, samemu sebi in dogajanju okoli sebe. Pišti Gajaš je bil legendarni avtomehanik, ki je tistega usodnega jutra nameril pištolo v enega svojih tovarišev in pritisnil na petelina. Seveda je moral za svoja dejanja odgovarjati in pristal je v zaporu. Monodrama je postavljena v zapor, kjer je Vlado Novak ustvaril lik, ki gledalce nikakor ne pusti ravnodušne. Že sam prihod na oder je bil svojevrsten, saj na oder ni stopil iz zakulisja, temveč se je sprehodil med gledalci, jim mimogrede namenil kakšno besedo in pozdrav, nato pa je skozi navidezne rešetke stopil na sceno. Njegovo pripovedovanje je polno smeha in solz, mimogrede omeni tudi osebe iz filma, ki so kot predzgodba monodrame, navsezadnje pa spregovori o času, ki ga živimo in o aktualnih skupnih rečeh, ki jih tudi sami doživljamo.

Dvorana je bila napolnjena do zadnjega sedeža
Dvorana je bila napolnjena do zadnjega sedeža

Za realizacijo monodrame so združili moči kar trije močno prepoznavni in vplivni ljudje na svojem področju: pisatelj Feri Lainšček, režiser Marko Naberšnik in igralec Vlado Novak. Ustvarili so odlično zgodbo, ki jo na poseben način, preprostemu človeku blizu, predstavi Gajaš. Zgodbe iz ust “zapornika” se na svojstven način dotaknejo gledalcev in jim pustile prostor za razmislek, saj so tematsko oblikovane kot družbeno in politično aktualne. Igralec Vlado Novak jih prepletene s satiro in humorjem dodatno začini in na trenutke se zdi monodrama komedija, že naslednji trenutek pa tragedija.

Vlado Novak ob koncu predstave
Vlado Novak ob koncu predstave

Vabimo vas, da si v spodnjem video prispevku ogledate utrinke iz monodrame, ki smo jih vključili v pogovor z igralcem Vladom Novakom, ki je spregovoril o nekaterih dejstvih, povezanih z monodramo in filmom Petelinji zajtrk.   

 
v/t/f: eH