Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev prodajne galerije A. C. V. v Podčetrtku (video)


Na svetovni dan boja proti AIDS-u je v Podčetrtku svoja vrata odprla prodajna galerija A. C. V. (Art Center Vindol). Z otvoritvijo se je pričela tudi humanitarna akcija, katere sredstva bodo namenjena Društvu DEBRA. Otvoritve so se udeležili župani nekaterih občin, otvoritveni trak so prerezali župan Podčetrtka, Peter Misja, župan občine Kozje in predstavnik Društva Debra Dušan Andrej Kocman in direktorica zavoda EkoAlt Vindol Nevenka Mulej.

Mateja Ajdnik Korošec, povezovalka programa, je za uvod povedala: “Pot, ki nas je pripeljala do sem, se je pred leti začela na koščku zemlje na Vindolu, prekrasnem kraju na slikovitem Kozjanskem, od koder seže pogled čez gričevnata pobočja v širne daljave. Tukaj sta svoj košček zemlje našli Nevenka in Ayana, prijateljici iz Celja in na njem zgradili pristan – ustvarjalni pristan zase in za druge. Imeli sta željo ustvarjati in skozi svojo ustvarjalnost pripomoči h kvalitetnejšemu bivanju, vzpostavitvi ravnovesja in ker se zavedata, da vsak človek za seboj pusti sled, sta želeli skozi svoje ideje narediti korak v smeri boljšega sveta. Vemo, da takšna pot ni enostavna. A z veliko truda in dobre volje jima je ob pomoči prijateljev uspelo tudi to, da sta v tem prekrasnem turističnem kraju našli prostor, kjer se lahko odslej predstavljata.” 

Miha Alujevič in Zmago Štih sta poskrbela za glasbeni vložek
Miha Alujevič in Zmago Štih sta poskrbela za glasbeni vložek

Zavod “EkoAlt Vindol” je na pobudo ustanoviteljice Ayane Pešec ustanovil OE v Podčetrtku. Poimenovali so ga: A.C.V. – Art Center Vindol – Galerija. Osnovni namen OE je, da izdelke, ki jih člani zavoda izdelujejo za namen in potrebe zavoda, prodajo, čisti dobiček od prodaje pa namenjajo v humanitarne namene. Zavod je v letošnjem letu že zbral sredstva za šolanje deklice v Tibetu. Tokrat so se odločili, da sredstva zbirajo za Društvo Debra.

Debra oz. Dystrophic Epidermolysis Bullosa Research Assosiation = Društvo oseb povezanih z bulozno epidermolizo. Zelo redka, dedna kožna bolezen, katero poleg hudih kožnih sprememb spremlja niz stranskih komplikacij na drugih organih (očeh, prebavilih, gibalih, …). Bolezen je posledica prirojenega pomanjkanja različnih beljakovin, katerih naloga je povezovati plasti kožnih celic. Pojavljajo se rane na koži, v ustih, na očeh, na sluznicah… Bolezen zahteva 24 urno nego in prisotnost.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali izdelke
Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali izdelke

Bolezenski znaki so: rane po celem telesu, potrebno je povijanje. Vsak dodaten pritisk lahko povzroči novo rano. Ranice v ustih povzročijo otežkočeno prehranjevanje in odpiranje ust. Spremembe na sluznici povzročijo solzenje oči, kar pomeni, da bolniki vsakih nekaj mesecev ostanejo za dva do tri dni v zatemnjeni sobi. Zaradi zožanega požiralnika tudi pitje povzroča hude bolečine. Zraščeni so prstov na rokah in nogah, močno je omejeno gibanje prstov. Zaradi slabe gibljivost sklepov je velikokrat je potreben invalidski voziček.

Na koncu vabimo obiskovalce našega spletnega portala k humanitarnosti. Zaključujemo z mislijo in povabilom DEBRE, ki nagovarja vse ljudi: “Skrb za sočloveka je v domeni vseh in vsakdo je bil prepričan, da bo za to poskrbel nekdo. Lahko bi naredil kdorkoli, a ni naredil nihče. Nekdo je ostal brez pomoči, katero bi lahko ponudil kdorkoli, vendar nihče se ni zavedal, da je vsakdo ne bo ponudil. Konča se torej tako, da vsakdo prevali odgovornost na nekoga, medtem ko nihče ne naredi tistega, kar bi lahko kdorkoli. Torej… Bodite tisti NEKDO, ki pomaga lajšati bolečino. Kako? Delo društva je odvisno od vašega razumevanja in podpore: TRR: 03131-1000224363 SKB BANKA D.D., LJUBLJANA. Lahko pa se tudi včlanite v društvo in s svojimi idejami in sposobnostmi pripomorete k delovanju društva.”

 
v/t/f: Egon Horvat