Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Barbarin sejem v zimski idili privabil številne obiskovalce (foto in video)


barbarin sejemČe lahko za katero prireditev v Šmarju pri Jelšah trdimo, da je tradicionalna, je to gotovo vsakoletni Barbarin sejem. Občina Šmarje pri Jelšah in TIC Šmarje pri Jelšah vsako leto ob godu Sv. Barbare, 3. decembra, povabijo domače obrtnike, društva in organizacije, da se s svojimi stojnicami predstavijo na ploščadi pred kulturnim domom. Tudi letos je bilo, kljub snegu, tako.

Če je sneg vplival na nekoliko manjše število razstavljavcev, kot smo ga bili vajeni prejšnja leta, je sobota poskrbela za toliko večje število obiskovalcev. Pestre ponudbe za predpraznične nakupe ni manjkalo. Obiskovalci so lahko kupili voščilnice, okraske, izdelke domače obrti, ročno izdelan nakit, številne sladkarije, medene izdelke, suho sadje, oblačila, suho robo in še marsikaj. Tudi letos je bilo najbolj živahno pri stojnici šmarskih vinogradnikov, ki so s kuhanim vinom poskrbeli za premražene dlani. Za dodatno preganjanje mraza so z medico, seveda v zmernih količinah, skrbeli čebelarji. Da je bilo med ogledom stojnic in izbiro prave kupčije dovolj energije, so z dobrotami iz domače kuhinje poskrbele članice Društva kmetic Ajda. Prijetno sejemsko vzdušje se je ob dopoldnevu nadaljevalo v zgodnje popoldne, ko so še zadnji obiskovalci zaključili z nakupi in še zadnji sejmarji pospravili svoje stojnice.

Utrinke s sejma, kjer po navadi kupuje tudi Miklavž, si oglejte v naši galeriji fotografij. O zgodovini in tradiciji ter letošnji ponudbi Barbarinega sejma smo se pogovarjali z županom Jožetom Čakšem. Zanimiv pogovor si oglejte v spodnjem posnetku. 

Kratka zgodovina Barbarinega sejma
Barbarin sejem je prireditev z najdaljšo tradicijo v Šmarju pri Jelšah. Natančnega podatka o začetku sejemskega dogajanja v Šmarju ni, viri pa kažejo, da so kramarji in ostali sejmarji v Šmarje začeli prihajati že okrog leta 1500, torej mnogo prej kot je Šmarje dobilo trške pravice. Sejem so sprva pripravljali ob podružnični cerkvi sv. Barbare nad Šmarjem, kasneje pa so ga prestavili na trg. Po tem, ko je prireditev že skoraj zamrla, so jo v 90ih letih prejšnjega stoletja znova obudili. Danes je namenjena predvsem predstavitvi domačih obrtnikov, društev in organizacij, redno pa jo obiskujejo tudi suho robarji, prodajalci suhega in ostalega sadja, oblačil in ostalih izdelkov. (povzeto po spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah)

barbarin sejem
Ob ponudbi na stojnicah je lahko vsak našel nekaj zase
barbarin sejem
Predstavili so se tudi šmarski osnovnošolci
barbarin sejem
Stojnice so ponujale tudi številne okraske za praznični čas. Tale možicelj je s stojnice OZ RK Šmarje pri Jelšah

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

 

v/t/f: Marko Kovačevič