Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zakaj je prišel Miro Cerar ml. v Šentjur?


Mislim, da velikanska večina občanov niti ne ve, da je bil tu, zakaj je bil tu, pa še nekateri od tistih, ki smo ga poslušali, nismo uspeli uganiti.

Dejstvo je, da ga je v Šentjur pripeljal Mladinski center (MCŠ) v okviru enega izmed projektov Aktiven državljan.si in da je v ponedeljek 5. oktobra sredi dopoldneva odpredaval svojo demokracijo za otroke sedemdesetim delegatom naših osnovnih šol. Srečanje z osnovnošolci s tem znanim pravnikom naj bi bila nekakšna nagrada za udeležence delavnic po OŠ, ki sta jih izvedla MCŠ in Mojca Stropnik. Mojca je tudi vodila ne ravno najbolj dinamičen dialog z njim.

V načelu je seveda lepo in prav, da MCŠ že osnovnošolce uvaja v skrivnosti države, demokracije, politike, je pa vprašanje, ali je smotrno za »začetni tečaj« uporabiti kar vrhunskega poznavalca naše ustave, prava in tudi realne politike. Bi rekel, da ni. Cerar je porabil veliko časa za razlago osnovnih pojmov, ki so jih učenci verjetno osvojili že na predhodnih delavnicah, v kolikor so morda to že tabu teme za naše učitelje. Mislim, da sploh nisem bil edini, ki sem njegovo dvourno predavanje – težko bi rekel, da je šlo za okroglo mizo ali celo dialog – razumel kot »normalno zateženo« učno obveznost. Kar je seveda velika škoda, kajti Miro Cerar bi bil na drugačni ravni izjemno cenjen in atraktiven sogovornik. Že če bi ga prestavili na popoldanski termin v intelektualno okolje Mladinskega centra, torej za tiste, ki jim je MC namenjen, bi bil njegov prihod v Šentjur povsem drugače opravičen.

In še retorično vprašanje: zakaj se ni vključil v predvolilno dogajanje?


FK / Šentjurske novice, 27. 10. 2010

 

Preberite tudi:

Mladi iz Šentjurja z dr. Mirom Cerarjem o demokraciji