Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trgatev v Zgornjem trgu in pri Domu starejših Šentjur


Prejšnji mesec sta bili v Šentjurju dve javni trgatvi, o katerih podrobnosti lahko več izveste iz spodnjih prispevkov.

 

Nič vina, vse smo pozobali

Tradicionalna trgatev potomke 400-letne trte v Zg. trgu je in ni dogodek. Čeprav se je udeležuje poleg nekaj deset vinarjev in drugih radovednežev vedno tudi kompletno občinsko vodstvo, kar naj bi bilo znamenje pomembnosti dogodka, je vendarle le več ali manj obroben družabni dogodek brez pravega pomena in namena.

V nedeljo 10. oktobra po deveti maši, se je pred Ipavčevo hišo zbralo okrog 70 več ali manj standardnih obiskovalcev te prireditve. Če od tega odštejemo nastopajoče (in njihove družinske člane) ter tiste, ki so bili tam po »službeni dolžnosti«, se številka navzočih ustavi nekje med 30 in 40. Absolutno premalo za medijsko pozornost za to občinsko promocijsko prireditev.

Program je bil tradicionalen. Če odštejemo rutinska nastopa pevcev in dveh mladih muzikantov, je bil najprej na sporedu »lepotni« nagovor župana, nato je dobil besedo oskrbovalec trte, sledila sta obredno obiranje grozdja in družabno srečanje na vrtu Ipavčeve hiše. Letos je nalogo mestnega viničarja, kakor je svojo vlogo imenoval Aci Urbajs, prevzel bivši župan Jurij Malovrh, ki pa se je odpovedal viničarskemu naslovu in je zdaj le (občinski?) kletar. Malovrh je malo potarnal, da je bilo letošnje gobje leto kritično za vinogradništvo, zato je moral trto v Zg. trgu »polivati« z raznimi škropivi, da je ohranil pridelek. Pridelek sicer ni bil obilen, toda grozdje je bilo presenetljivo sladko in zdravo. Malovrhu je treba priznati še odlično »inovacijo«: predlagal je, da bi grozdje, iz katerega običajno naprešajo bolj kilavo vino, raje kar pri priči pozobali. Predlog je bil takoj sprejet in vsi smo se lahko prepričali, da potomka 400-letne trte zna delati zelo okusne plodove. Še bolj pa je ta poteza pomembna na simbolni ravni, saj morda le pomeni odmik od čaščenja »alkoholnega poslanstva« te trte k dajanju prednosti zdravi prehrani oziroma drugačnemu življenjskemu stilu.

FK / Šentjurske novice, 27. 10. 2010

Trgatev v Domu starejših

Že čriček prepeva, spet pojdemo brat … Tako se je v četrtkovih dopoldanskih urah, ko je Šentjur pokrivala še gosta megla, oglasila pesem zadaj za Domom. Sončni žarki so jo kmalu pregnali in premagali. Ob Domu imajo namreč svoj vinograd, v katerem rasteta jurka in bela šmarnica. Za vsa dela v vinogradu poskrbi skupina domskih stanovalcev, ki svoje vinogradniške izkušnje in seveda zraven tudi dobro voljo združujejo v tako imenovani vinogradniški skupini. Skupaj so grozdje kaj kmalu obrali in ga ponudili ostalim prisotnim, saj je bil letošnji pridelek namenjen za zobanje. Sledila je prava kmečka malica.

Povzeto po D. Arzenšek / Šentjurske novice, 27. 10. 2010