Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šahisti znova v kavarni


Šentjursko šahovsko sceno je svojčas dodobra zaznamoval Jože Ipavec, ki se je rodil pred sto leti in se ga v njegovem mestu letos spominjajo s posthumno slikarsko razstavo, šahisti pa so poleg Ipavčevega memoriala pripravili poseben spominski večer.

V nekdanji kavarni oz. pivnici, danes pa piceriji Osmica so v četrtek, 21. oktobra, pripravili večer v spomin na čase, ko je znani član Ipavčeve družine s šahovskimi prijatelji vseh generacij preživel med črno belimi figurami.

Na ogled so bile fotografije Jožija, ki so bolj redke in so v lasti šentjurske knjižnice. Na njih je ob šahiranju upodobljen z zanj nepogrešljivo cigareto, ki jo je v silni šahovski zatopljenosti znal otresti tudi v kavo. O takih in podobnih anekdotah so se mnogi starejši šahisti v družbi mlajših spominjali legendarnega moža s čepico, ki ga je šahovska igra pogosto povsem prevzela, šahovske probleme pa je reševal svojstveno. Ustvaril je celo lasten problem, in sicer mat v dveh potezah, ki so ga šahisti nekajkrat prikazali tudi tisti večer.

S svojim ustvarjalnim in umetniškim pristopom do šaha je Ipavec pri šentjurskih šahistih pustil neizbrisen pečat, zaradi česar je bil tudi poimenovan za častnega člana šahovskega društva.

 

t/f/v: bR

 

*Na mali fotografiji utrinek s spominskega večera; na večji fotografiji fotografiji Jožeta Ipavca, ki sta bili med drugim na ogled