Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi so za delo



O vzrokih zakaj mladi, študentje, dijaki ali iskalci zaposlitve, težko ali sploh ne dobijo zaposlitve za določen, še težje pa za nedoločen čas, smo v Šentjurju odkrivali v četrtek 18. novembra v sejni sobi Razvojne agencije Kozjansko. Mladi so za skupno mizo odkrito in v sproščenem ozračju debatirali z mladimi podjetniki ter s predstavniki Obrtne zbornice Šentjur (Viljem Kolar, Anton Selič), Občine (Judita Šarlah), RA Kozjansko (Andreja Smolej), Podjetniškega inkubatorja Šentjur (Jure Raztočnik), Šolskega centra Šentjur (Bernarda Vodopivc), Zavoda za zaposlovanje – OS Celje (Karmen Leskovšek), Zavoda Soc-Eko (Toni Slatinšek) in novoizvoljenim županom mag. Markom Diacijem.

“Delo za mlade!” je naslov projekta, ki ga na nacionalni ravni izvaja Mreža MaMa (mreža mladinskih centrov Slovenije), kot lokalni partner je sodeloval Mladinski center Šentjur.

Debata se je razvila s pomočjo skupinskega dela, tako so mladi, iskalci zaposlitve izpostavili svoje probleme in izkušnje z delodajalci in pristojnimi institucijami, od zahtev po delovnih izkušnjah, ki jih težko pridobiš, do dajanja prednosti manj izobraženemu kadru, od slabe in nezadostne podpore pristojnih institucij ipd.

Mladi podjetniki so izpostavili, da je pri pridobivanju dela potrebno veliko samoiniciativnosti, ustvarjalnosti ter da je pomembno biti vključen v socialne mreže. Pri tem so iskalci zaposlitve pri samozaposlovanju ali iskanju dela, izpostavili potrebo po podpori njihove poslovne ideje s strani podjetnikov in tudi pristojnih institucij.

Predstavniki institucij in podjetij so opozorili na previsoka pričakovanja mladih, na problem premalo razvitih delovnih navad, na nepripravljenost sprejemanja odgovornosti in postavili vprašanje, kaj so za mlade vrednote. Izpostavili so tudi problem zakonodaje, zaradi katere podjetja niso fleksibilna pri zaposlovanju, a vendar prav ta daje varnost delavcem.
Predstavnika obrtne zbornice sta tudi izpostavila problem kadrovskih štipendirancev, ki se na žalost pogostokrat izkažejo kot nezanesljivi, potreben finančni vložek zanje pa je za podjetnika izgubljen.
Vsi prisotni so se strinjali, da je za neuspeh mladega človeka lažje kriviti tudi potencialnega delodajalca ali predstavnika institucije, kot pa pri sebi razčistiti pojme, se izboljšati ali se vsaj toliko potruditi, da izpostaviš svoje kvalitete pred drugimi, tudi ob neformalnih srečanjih.
Predstavniki institucij in podjetij so še poudarili pomen vzgoje, menili so, da je potrebno spremeniti način razmišljanja tudi staršem, ki morajo otroke vključiti v domača opravila, jim privzgojiti delovne navade, saj jih bo tako tudi delodajalec veliko lažje vpeljal v delo.

Sogovorniki se strinjajo, da je velika potreba po takšnih debatah, kot tudi o tem, da mladi vendarle so za delo.

 

Mladinski center Šentjur

 

Pri izvirni novici najdete tudi fotografije z dogodka, tudi tiste, kjer so udeleženci strnili svoje poglede na izpostavljeno problematiko