Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Končno predaja oblasti tudi v Šentjurju (video)


 

Nekaj po peti uri popoldan je na konstitutivni seji šentjurskega občinskega sveta za mandatno obdobje 2010-2014 župansko funkcijo prevzel mag. Marko Diaci. Predajo oblasti so v Šentjurju izvedli med zadnjimi v Sloveniji, do česar je bil kritičen tudi tretji neposredno izvoljeni šentjurski župan po slovenski osamosvojitvi. 

Diaci je ob prevzemu funkcije podal tudi odstopno izjavo z mesta občinskega svetnika, namesto njega pa je bil imenovan Vladimir Belina iz Gibanja za občino Šentjur. Komisijo za volitve in imenovanja bodo sestavljali predstavniki vseh strank v občinskem svetu. To so: Florjan Cveto Erjavec (SD), mag. Sebastjan Jaklič (LDS), Franc Korenjak (N.Si), Jože Korže (SDS), Jurij Malovrh (SLS), Boštjan Pisanec (GOŠ) in Alojz Recko (DeSUS).

 

 

 

Nagovor novega župana si lahko tudi preberete (kliknite povezavo poleg napisa Save file to your PC!)

 


t/f/v: bR

 

*Na fotografiji, ki je nastala na pobudo našega sodelavca, so vsi dosedanji šentjurski župani (mag. Marko Diaci, mag. Štefan Tisel in Jurij Malovrh), na desni pa je tudi mag. Franc Kovač, ki je v letih 1990 in 1991 vodil Družbeno politični zbor takratne šentjurske skupščine, ki je bil izvoljen na prvih večstrankarskih volitvah po več desetletjih premora

 

Dodano naknadno:


Prispevek TV Celje

Novi občinski svet je štartal

Ustanovna seja novega sestave Občinskega sveta Šentjur, ki se je zgodila ta ponedeljek, seveda ni prinesla presenečenj. Šlo  je izključno za že utečene formalnosti, potrditve mandatov župana in občinskih svetnikov ter imenovanje Komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja (KMVI), ki bo do naslednje seje pripravila  predloge za člane številnih delovnih teles OS.

KMVI je sicer eden od najpomembnejših organov občinskega sveta, toda je v političnem smislu dolgočasen, saj imajo v skladu s Statutom v njej po enega predstavnika vse politične grupacije, ki so se prebile v občinski svet. Torej enako SDS z 9 svetniki kot NSi, ki ima le enega. Posledica te pestrosti je to, da občinski svet, ki je običajno drugače strukturiran kot KMVI, sklepe komisije po potrebi ignorira ali spremeni. Res gre za nekoliko nenavadno določbo šentjurskega občinskega Statuta, ki se sicer zdi szdljevsko pravična, toda komisiji jemlje težo. Za stranke je zanimiva predvsem funkcija predsednika te komisije, ki so mu zagotovljeni nekateri bolj odmevni javni nastopi, recimo na občinskih praznikih, pri podeljevanju priznanj, imenovanj članov svetov zavodov… Volitve predsednika KMVI so praviloma prvo resnejše znamenje povezav v OS in vse kaže, da tudi tokrat ne bo drugače. Komisija je razmeroma »težka«, vanjo so se pustili imenovati vsi »razpoložljivi«predsedniki, z izjemo Artnaka: SDS-Jože Korže, SD-Cveto Erjavec, Desus-Alojz Recko in SLS-Jurij Malovrh. LDS bo zastopal dosedanji predsednik komisije Sebastjan Jaklič, NSi edini njen svetnik Franc Korenjak, GOŠ pa Boštjan Pisanec. Vse kaže, da bo pri volitvah predsednika šlo na nož. Če bi predvolilne »izjave ljubezni« kaj veljale, bi moral predsedništvo gladko dobiti Jože Korže, toda po presenetljivih izidih županskih volitev, se zdi, da bolje kaže drugemu Ponkovljanu Boštjanu Pisancu.

Nova sestava občinskega sveta pestra mešanica  mladosti in »starčkov«. Več kot polovica svetnikov je novincev, med njimi je kar 5 žensk, kar je več, kot jih je doslej vse skupaj sedelo v OS. Kljub velikemu številu novincev in novi »revolucionarni« vlogi GOŠ, kot nestrankarskega dejavnika, ni pričakovati večjih sprememb pri delovanju, kajti vsi, ki so v prejšnjem mandatu krojili podobo OS, so ostali v njem: župan Tisel, vsi trije podžupani Korže, Artnak, Erjavec in podžupanski pooblaščenec (Recko), najbolj odmevni govorec Polnar in tudi najbolj vztrajen kritik iz prejšnjega mandata Diaci, sedaj celo na mestu župana. Se tu res lahko kaj bistveno spremeni. Če bi se, bi to bilo presenečenje. Zdi se, da še največ novosti, da ne rečem »frke« lahko pričakujemo od desusovcev, ki so vsi trije prevejeni politiki, Zupanc pa s svojo retorično spretnostjo utegne tudi postati resen konkurent Polanarju za prvega govorca OS. Žal sta realno oba v isti politični grupaciji, čeprav po značajih različna kot dan in noč, tako da pravih požarov iz iskric iz njunih dvobojev ne bo veliko. Kaj lahko naredi nekdanji dolgoletni župan in poslanec Malovrh? Menda ne veliko, saj daje videz utrujenega in naveličanega človeka.

Iz nastopnih nagovorov novega župana in prvakov nekaterih strank (Korže, Erjavec, Artnak) ter predstavnika GOŠ Polnarja, kljub pretežni leporečnosti, se je dalo le nekaj malega razbrati, kam pes taco moli. Župan Diaci je dal poudarke na vrednote iz predvolilnega programa GOŠ (nova paradigma občinske oblasti, uprava kot orodje občanov, preglednost, pravičnost, vključitev civilne družbe v odločanje, dosledno spoštovanje javnega interesa…). Korže, Erjavec in Artnak so izjavili, da so njihovi svetniki pripravljeni aktivno sodelovati v OS – kaj drugega bi pa sploh lahko rekli. Le Polnar je stopil korak dalje. Začel je z mislijo, da prazna retorika pomeni le hitro pozabo, nadaljeval pa z ostro kritiko strank, ki da so zaprte kaste, sprivatizirana antipolitična oglaševalska podjetja, ki s svojim delovanjem povzročajo razvrednotenje lokalnega parlamentarizma. Njim je kot protiutež postavil alternativni protistrankarski program, ki temelji na neodvisnosti posameznika kot državljana, ki ima vrednote,  ravna po svoji vest, odgovorno in inovativno ter na tej osnovi plete trdno mrežo smiselnega povezovanja in odločanja. OS ne sme biti nekakšno društvo zmernega napredka temveč učinkovito orodje javnega interesa.

Po obrednem fotografiranju (Diaci: da spravimo eno delo za leto 2014 naprej), je svetnike in vse navzoče predstavnike javnih zavodov in občinske uprave povabil na prigrizek v sejno sobo. Vino, sokovi in obloženi kruhki – kaže, da so občinske finance res bolj na psu.


FK / Šentjurske novice, 23. 11. 2010