Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Ponikvi ugasnili svetilke, da bi videli zvezde


Pred tednom dni je Ponikva utonila v temo, saj svetilke javne razsvetljave zaradi akcije Astronomskega društva Kosci Šentjur v večernem času niso bile prižgane.

Šentjurski astronomi so v sodelovanju z Osnovno šolo Blaža Kocena na ploščadi pred šolsko zgradbo postavili sedmero teleskopov, med katerimi je bil največji 11-colski teleskop Boris Khama, sicer voditelja oddaje Zanimivosti nočnega neba na radiu Ognjišče. Za opazovanje neba so imeli na razpolago tudi dva daljnogleda in »zelene« laserje za razlago. Pred predvidenim razgledovanjem po svodu je v šolski jedilnici Aleksander Kerstein predaval o astronomiji in astronavtiki. Lepemu številu obiskovalcev je predstavil obe vedi in razmišljal o prihodnjem razvoju predvsem astronavtike. Razmišljanje je teklo v smeri, koliko energije in finančnih sredstev je treba za potovanje izven Zemlje, koliko časa bi takšna potovanja trajala in ali se bodo morda Zemljani v prihodnosti razmnoževali v vesolju?

Okrog pol devete je bilo nebo že primerno temno za opazovanje, vendar so se nad Ponikvo žal priklatili oblaki, ki so zastrli večino neba in otežkočali opazovanje. Od časa do časa je izza meglic pogledal Jupiter, ki so ga spremljale štiri lune, obiskovalci pa so, kolikor je bilo mogoče, s pomočjo Majde Kamenšek Gajšek  lahko »prebirali« kaj je nad njimi.

Med čakanjem na zjasnitev so se obiskovalci lahko okrepčali s kostanji, ki so jih nabrali in spekli učenci ponkovškega 9. razreda. Pohvalna je zlasti njihova samoiniciativnost, izkupiček pa bodo namenili zaključni ekskurziji.

Najbolj vztrajni so okrog 23. uri dočakali delno zjasnitev, vendar je medtem vlaga zarosila teleskope. Temperatura ponoči že močno pade, tako da bo treba bo misliti na zaščito, obleko teleskopov ali morebitno ogrevanje. Vseeno so se skozi daljnoglede lepo videle razsute kopice.

Kosci se za sodelovanje pri projektu zahvaljujejo vodstvu šole in njenemu tehničnemu osebju, kakor tudi upravljavcu javne razsvetljave.


bR / Šentjurčan, 15. 10. 2010

 

 

*Na fotografiji utrinek s predavanja Aleksandra Kersteina