Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Danilo Türk v Rogatcu: Most čez Sotlo tudi simbolično povezuje Slovence in Hrvate, (foto in video)


Prvo soboto v oktobru se je za delavce in proizvodnjo Vetropack zgodil pomemben dogodek. Med krajema Hum na Sutli in Rogatcem je bila otvoritev mostu, ki bo olajšal pot k skladišču na slovenski strani in tudi na simbolni ravni povezuje sosednji državi na kraju, kjer pred leti nihče niti pomislil ni, da bo ljudi nekoč razdelila meja. Nov most sta odprla slovenski predsednik Danilo Türk in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović.

Oba predsednika sta si bila enotna, da je dogodek globoko simboličen, da je prišel čas, ko sta državi morali odpreti mostove, ki jih do sedaj še ni bilo. Otvoritev mostu je korak naprej in odpira nova poglavja zaupanja in sodelovanja med državama. Z otvoritvijo mostu pa je seveda ogromno pridobilo podjetje Vetropack Straža, proizvajalcem steklene embalaže. Zgodovina humske tovarne stekla seže v leto 1860, ko je bila ustanovljena majhna steklarna, v kateri so izdelovali steklenice za stekleničenje mineralne vode Rogaške Slatine. Skozi desetletja se je proizvodnja večala, zamenjalo se je kar nekaj lastnikov, vendar je vsak na nek način pustil pečat v njenem razvoju. Kriza, v katero je tovarna zapadla konec prejšnjega tisočletja je rezultat razpada Jugoslavije in upad trga, privatizacije, reorganizacije in menjave lastnikov. Vendar je zahvaljujoč modremu ravnanju in pravilnim odločitvam vodstva preživela in leta 1996 je tovarno prevzel švicarski lastnik Vetropack, ki je postal njen 100% lastnik.

Tovarna stekla je leta 1983 zgradila prostore za skladiščenje stekla v Rogatcu. Po razpadu Jugoslavije je Vetropack Strža zahvaljujoč velikemu razumevanju slovenske in hrvaške policije in carine še naprej uporabljala skladišče v Rogatcu. Iskali so rešitve, da bi skladišče našlo svoj prostor na hrvaški strani Sotle, a jih niso našli. Slovenska in hrvaška stran sta tako našlo kompromis – gradnja skladišča nasproti tovarne, na slovenskem ozemlju. Skladišče je popolnoma ograjeno, površina znaša 23 tisoč kvadratnih metrov, dostop je možen izključno iz območja tovarne, preko mostu in mejne reke Sotle.

Po končani otvoritvi sta si predsednika z delegacijama ogledala proizvodnjo Vetropack Straža.

Nekaj utrinkov iz otvoritve si lahko ogledate v spodnjem video prispevku in v naši galeriji fotografij.

v/t/f: Egon Horvat