Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V obsežni vaji preverili usposobljenost enot zaščite in reševanja (foto, video)


V soboto so v Rogaški Slatini tulile sirene, po cestah so drveli gasilski in reševalni avtomobili, policistov je bilo povsod veliko. A brez skrbi, ni šlo za kakšno hujšo naravno ali drugo nesrečo, temveč za veliko vajo zaščite in reševanja, v kateri je sodelovalo približno sto gasilcev, reševalcev, pripadnikov Civilne zaščite, policistov in uslužbencev podjetja Steklarna Rogaška.

Vaja je bila izvedena na predpostavki, da je v industrijskem obratu Steklarna Rogaška zaradi uhajanja plina prišlo do eksplozije v kislinski polirnici in posledično do razlitja večjih količin žveplove in  fluorovodikove kisline. Težje in lažje je bilo poškodovanih 41 ljudi, od tega jih je 5 umrlo, več jih je bilo kontaminirano s kislino, drugi so utrpeli poškodbe zaradi posledic eksplozije. Pristojni ulužbenci obrata Steklarna Rogaška so zaradi razsežnosti nesreče poklicali 112 ter prosili za pomoč.

V akciji so sodelovala vsa štiri gasilska društva občine Rogaška Slatina, Reševalna postaja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, sosednje reševalne postaje Brežice, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica, Predbolnišnična enota nujne medicinske pomoči Celje, Policijska postaja Rogaška Slatina, enote Civilne zaščite podjetja Steklarna Rogaška,  štab Civilne zaščite Občine Rogaška slatina in ekipa prve pomoči PGD Rogaška Slatina.

Naštete enote zaščite in reševanja so na mestu nesreče izvajale potrebne zaščitno-reševalne ukrepe, rešile ter ustrezno oskrbele poškodovane, izvedle dekontaminacijo kontaminiranih oseb, nudile psihološko pomoč svojcem poškodovanih itd..

Več o dogajanju si oglejte na spodnjih video posnetkih in v foto galeriji na Kozjansko.info, nekaj fotografij Egona Horvata pa objavljamo tudi povsem spodaj.

f/v: E.H., t: R.Č.