Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bodo zaradi malomarnega obveščanja nevarni odpadki končali v naravi?


Celjsko podjetje Simbio d.o.o., ki se je tako preimenovalo iz Javnih naprav, te dni z območij občin Dobje in Šentjur izvaja odvoz nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Tovrstna akcija se izvaja enkrat letno, zato je toliko bolj pomembno, da so gospodinjstva nanjo pripravljena. Očitno se zatika pri informiranju občanov, posledično pa lahko veliko škodo utrpi okolje.

V samem središču Šentjurju bo tako zbiralna akcija npr. že jutri, v petek, med 8. in 10. uro, gospodinjstva pa so prejela zloženke ob položnicah šele danes!

Mnogi občani bodo zaradi službenih obveznosti prišli domov popoldan, poleg tega pa bodo morali zagotoviti tudi nekoga, da bo nevarne odpadke med jutrišnjim delovnikom dostavili, kar poleg naštetih okoliščin pomeni, da pomembna ekološka akcija ne bo tako uspešna. 

Sama akcija je bila očitno načrtovana pravočasno, saj je na spletnem mestu Simbia obvestilo o njej objavljeno z datumom 19. avgust. Žal na obvestilo o odvozu nismo naleteli niti ob pregledu lokalnega časopisa Šentjurčan, kakor tudi ne na spletnih straneh občin Dobje in Šentjur, za kateri Simbio tudi sicer odvaža odpadke, kar seveda zaračunava, prav tako pa bi lahko bili do tega vprašanja bolj tankočutni na občinah.

Omenimo še, da je bilo lani posredovano pisno obvestilo tako majhno, da ga je marsikateri občan zaradi majhne pisave težko dešifriral.

Vsekakor si lahko le želimo, da bo zaradi takšnih nerodnosti v naravi po nepotrebnem končalo čimmanj nevarnih odpadkov in da potem cena sanacije okolja, ki bo bremenila vse nas, ne bo previsoka. 

 

Preostali termini odvoza nevarnih odpadkov:

četrtek, 2. 9.

  • 13.30-16.00: Dramlje – pri trgovini Resevna

petek, 3. 9.

  • 8.00-10.00: Šentjur – parkirišče za kulturnim domom
  • 10.30-12.30: Šentjur – parkirišče pri trgovini v Novi vasi
  • 13.30-15.30: Stopče – pri gostišču
  • 16.00-18.00: Dole – pri gasilskem domu

 

Več o nevarnih odpadkih iz gospodinjstev med katere sodijo:

* stari akumulatorji
* baterije
* barve in topila
* kemikalije
* olja in masti
* pesticidi
* pralna in kozmetična sredstva, ki vsebujejo nevarne snovi
* zdravila
* neonske cevi

 

Ali ste vedeli (vir: Simbio)?

# Liter odpadnega olja lahko onesnaži milijon litrov vode.

# Za razgradnjo plastike je v naravi potrebnih do 500 let

 

 

bR