Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Varno v šolo


Smo na začetku novega šolskega leta, ki za večino šolarjev  oziroma dijakov, ne bo nič novega. To pa seveda ne drži za najmlajše, ki bodo 1. septembra, prvikrat prestopili šolske pragove.  Predvsem njim, prvošolčkom,  bomo v prihodnjih dneh namenjali  posebno pozornost.

Otroci in mladoletniki spadajo v skupino šibkejših prometnih udeležencev, zato morajo vozniki nanje še posebej  paziti. 

Otroci so v prometnih nesrečah največkrat udeleženi kot potniki, pešci in kolesarji, mladoletniki pa kot potniki, vozniki koles z motorjem, vozniki osebnih avtomobilov, kolesarji, pešci in vozniki motornih koles. Največ otrok umre v prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kot pešci in potniki, mladoletniki pa kot potniki, kolesarji, pešci in vozniki koles z motorjem.

Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je ena najpomembnejših nalog policije. Policijsko preventivno in represivno delo bo  v naslednjih dneh usmerjeno v:

  • umirjanje hitrosti in ostale kršitve cestno prometnih predpisov s poudarkom na kršitvah, ki so najpogostejši vzroki prometnih nesreč v bližini vrtcev, šol, igrišč in šolskih poti.
  • nadzor posameznih in organiziranih prevozov v in iz šole (vozil, voznikov in potnikov, uporaba otroških varnostnih sedežev, varnostnih pasov) in
  • nadzor nad uporabniki enoslednih vozil.

Lansko leto so policisti na območju Policijske uprave Celje v času izvajanja aktivnosti izvedli številne represivne aktivnosti, ki so bile usmerjene v različna področja prometne varnosti, s skupnim ciljem, zagotavljanja prometne varnosti otrok na poti v in iz šole.

Ustavili  so 3.841 vozil, izrekli 417 opozoril, izdali 900 plačilnih nalogov in podali 78 obdolžilnih predlogov. Opravili so tudi 140 nadzorov – kontrol šolskih avtobusov in drugih vozil za prevoz skupin šolskih otrok, pri čemer so ugotovili 14 nepravilnosti, največ zaradi nepravilno oz. brez nameščenih tabel za prevoz otrok, okvare varnostnega pasu in nepopolne opreme.

Poudarek je bil dan tudi individualnem prevozu otrok v in iz šole. Opravljenih je bilo 639 nadzorov  in ugotovljenih 15 nepravilnosti.

Na poti v šolo ali iz šole se v obdobju od 1. do 11. septembra 2009,  na območju Policijske uprave Celje,  ni zgodila nobena prometna nesreča, v kateri bi bili udeleženi otroci ali mladostniki.

Smo pa v navedenem obdobju obravnavali 4 prometne nesreče v katerih so bili udeleženi mladoletniki, vendar se niso zgodile na poti v oziroma iz šole (1x pešec, 1x kolesar, 1x voznik kolesa z motorjem in 1x voznik motornega kolesa).

Tabela št.1: PN in posledice prometnih nesreč od 1. do 11.9.2009 primerjalno z letom 2008

1.9. – 11.9

PROMETNE NESREČE

POSLEDICE

SKUPAJ

s smrt. izidom

s telesnimi poškodb.

z materialno škodo

mrtvi

hudo telesno poškodovani

lahko teles. poškodovani

2008

67

 

37

30

0

3

43

2009

53

1

24

28

1

1

28

porast/upad

2009/2008

-21 %

 

-35 %

-7 %

 

-67 %

-35 %

Tabela št.2: Posledice prometnih nesreč od 1. do 11.9.2009

Udele-ženci

VSI UDELEŽENCI

POVZROČITELJI

SKUPAJ

mrtvi

hudo

poškod.

lahko

poškod.

brez

poškodb

mrtvi

hudo

poškod.

lahko

poškod.

brez

poškodb

[1]vsi udeleženci

99

1

1

28

69

 

1

11

33

[2]otroci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[3]mlado-letniki

4

 

1

3

 

 

1

3

 

 

Policisti želimo, da skrb za varnost otrok v cestnem prometu, postane naša skupna in stalna naloga. Da pa bi pri tem uspeli, morajo svoj del vzgoje otrok in mladoletnikov, prevzeti tudi starši ter vzgojno izobraževalne institucije z ustrezno vzgojo v prometu.

Otroci se v veliki meri učijo z zgledovanjem po odraslih, predvsem po starših. Zato apeliramo na starše naj dosledno upoštevajo cestno prometne predpise, naj bodo za volanom strpni in previdni. S tem bodo najboljši vzgled svojim otrokom.

 

Nihče ne želi  “imeti na vesti” človeškega življenja, najmanj pa otroškega,

zato vozite previdno.

 

 

S spoštovanjem!

 

 

                                                                              Milena Trbulin

                                                                    TISKOVNA PREDSTAVNICA

                                                                   POLICIJSKE UPRAVE CELJE         


[1] Udeleženci vseh starostnih skupin

[2] otroci starosti od 0 do 14 let

[3] mladoletniki starosti nad 14 let do 18 let