Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pod platneno streho v Drežniških Ravnah (foto)


Mladi planinci in njihovi vodniki ter mentorji iz PD Slivnica pri Celju, Ljubno, Luče in Tabor so med 10. in 17. julijem preživeli vroč, a nadvse prijeten teden v objemu zahodnih Julijcev.

Vrh planinskega leta je za vsakega mladega planinca gotovo planinski tabor, za tovrstno enotedensko preživljanje počitniškega časa pa se na OŠ Slivnica pri Celju, kjer deluje planinski krožek pod vodstvom PD Slivnica pri Celju, iz leta v leto odloča vse več mladih planincev. Letos se jih je nabralo 35, priključili pa so se jim še nekateri otroci iz Šentjurja, Dramelj, Planine, Ponikve ter mladi planinci iz zgoraj omenjenih društev. 69 se jih je tako nabralo, ki so pod vodstvom 20 vodnikov in mentorjev spoznavali radosti bivanja pod platneno streho, osvajanja vrhov in druženja v različnih oblikah. Planinski tabor je vodil že dolgoletni vodja Matej Planko, ki je tudi v organizacijskem odboru Savinjskega meddruštvenega odbora. Ta je zadolžen, da se taborni prostor postavi in pripravi, da se lahko med počitnicami v njem izmenja devet izmen.

Mladi planinci so v dveh skupinah (glede na zahtevnost ture) osvajali okoliške vrhove in spoznavali znamenitosti: Krasji vrh, planini Zaprikraj in Kuhinja, Krn, Koseška korita ter slapa Veliki Kozjak in Curk. Pri orientacijskem pohodu so si zaradi sladoleda, ki jih je razgrete pričakal v trgovini, zapomnili vas Drežnica in impozantno cerkev s čudovito planinsko kuliso. Zagotovo pa so jim v spominu ostale vse vodne aktivnosti, ki so jim hladile vroče dni v taboru, ki letos ni nudil prave sence: odbojka z vodnimi baloni, mokro obarvano tekmovanje za soško postrv in soškega smuča, plastična drča z milnico in vodo, s katero so jih obdarili domači gasilci, ter sreda ob Nadiži, kjer je bilo dovolj priložnosti za plavanje, gradnjo jezov, barvanje kamenčkov in razgretih teles. Ob tabornem ognju je bila letos favorit pesem Krokodilčki, sicer pa še mnogo drugih, združenih z bansi – gibalno-glasbenimi pesmimi, ki sta jih med mlade planince z vsem žarom širili mladinski voditeljici Nuša in Patricija. Ker gre za planinski tabor, seveda ni manjkalo predavanj iz planinske šole: iz prve pomoči, vremenoslovja, planinskega rastlinstva in živalstva, planinske opreme, zgodovine in organizacije planinstva, nevarnosti v gorah in orientacije. Odlično znanje osvojenega pa so mladi planinci pokazali v planinskem kvizu.

Pa še cela vrsta dejavnosti se je zgodila v enem tednu – od večernih pravljic v interpretaciji različnih vodnikov do igrice skriti prijatelj, v kateri smo se vsi razvajali z drobnimi pozornostmi, kratkih poletov z balonom, pa seveda planinski krst za 25 novih udeležencev na taboru in še še … Marsikaj je vodniškim očem ostalo zagotovo skrito, ne pa energija radoživih in dobrovoljnih otrok ob vseh dejavnostih, ki se je stopnjevala vse do prihoda domov, ko so vsi skupaj čakajočim staršem pripravili glasbeno-gibalno presenečenje.

Povezava h glasilu Taborni Miš-maš

Fotogalerija

Nina Gradič / Šentjurske novice. 28. 7. 2010

 

*Na fotografiji armada udeležencev tabora