Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na šaljivih kmečkih igrah v Zibiki vroče tudi gledalcem (foto in video)


Minulo nedeljo so v Zibiki potekale 17. tradicionalne šaljive kmečke igre. V vročem popoldnevu se je pomerilo 14 ekip, ki so se pomerile v različnih šaljivih igrah, videli smo pa tudi vleko vrvi in kravjo ruleto.

Koordinator šaljivih iger je bil Marko Ketiš, pomočniki na prizorišču so bili: Jože, Denis in Matic Štrok ter Blaž Premrl. Pravico na terenu so delili sodniki: glavni sodnik – Slavko Zorin, ter njegovi pomočniki Marjan Pušnik, Karel Judež, Tone Vrbek in Martina Rančigaj. Poleg spretnega vodenja iger sta voditeljski par Helena Rančigaj in Janez Bele prisotne zabavala s šaljivimi komentarji in vzpodbujala tekmovalce. Fotografije si lahko ogledate v naši foto-galeriji, utrinke pa si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Izvrsten voditeljski par
Izvrsten voditeljski par

Ekipe, ki so se na tekmovanja prijavile so bile: ŠD Pristava, ŠD Kristan vrh, Vinogradništvo Namurš, Nezbiše, PGD Šentvid, ŠD Tinsko, Društvo Izviri Dobrina, Društvo vinogradnikov in kletarjev TRTA, Šentvid, Strojni krožek Sejalec, Sveti Štefan, Agroteh Vrbek – Šmarje, Društvo podeželske mladine Šmarje/Jelšah, ter Gaberke.

Tekmovalo se je v zanimivih igrah:

Bull & Steve (Nastopajo 4 ekipe hkrati. Na startu sta s slamo napolnjeni vreči zvezani z vrvico. Na sodnikov znak tekmovalec prime vrvici in ‘pelje psa’ na sprehod po označeni poti (lažje ovire). Po vrnitvi na start vzame količek in po označeni poti poriva vreči do označbe, nato ju prime in steče do cilja, kjer se uleže in se pokrije z vrečama. Zmaga tisti, ki prvi pravilno premaga pot.)

Meja (Nastopajo 4 ekipe hkrati. Po sodnikovem znaku za start prvi tekmovalec vzame dve opeki in desko in naredi most (pri Hotizi). Ko se vrne na start, vzame drugi tekmovalec opeko in križ ter postavi na označeno mesto (Trdinov vrh – sveta Gera) in se vrne na start. Tretji tekmovalec vzame dva zaboja in ju postavi na označeno mesto (cvetlični lončki – Joras) in se vrne na start Nato četrti tekmovalec teče do škafa z vodo in s pihanjem premakne ladjico preko črte po sredini škafa ter steče na start. Nazadnje vzamejo vsi tekmovalci vsak svoj listič (referendum) in ga pred ciljem vržejo v skrinjico ter nadaljujejo pot preko ciljne črte.)

FIFA 2010 (Tekmujejo podajalec, strelec in pobiralec žog. Podajalec stoji na označenem mestu s strani na isti višini kot strelec, ki je oddaljen od gola 3 m. Gol je velikosti 2 x 1 m. Pobiralec stoji za golom. Na sodnikov znak podajalec vrže žogo strelcu, ki skuša zadeti gol na dovoljen način. Dovoljeno je z glavo (1 točka), z zadnjico ali bokom (2 točki), s škarjicami (3 točke). Zmaga ekipa, ki zbere največ točk v času dveh minut. Goli doseženi na nedovoljen način ne štejejo.)

FIFA 2010
FIFA 2010

Gasilska štafeta (Tekmujejo štiri ekipe hkrati. Pred startom se tekmovalci razvrstijo po štafetni progi. Na sodnikov znak si oprtajo gasilski opasač in nadenejo čelado. Nato prvi gasilec zajame vodo iz škafa s pet kilogramskim vedrom ter steče do drugega gasilca in mu preda vedro. Drugi gasilec steče do tretjega, ki je po sodnikovem znaku za začetek igre že razvil gasilsko C-cev. Skupaj nalijeta vodo v C-cev in jo z privzdigovanjem cevi spravita do četrtega gasilca, ki ima nadeto nahrbtno “brentačo”. Vodo iz cevi zlijeta vanjo, nato četrti gasilec poskusi zbiti vse tri pripravljene tarče. Tarče bodo 1,5 litra PVC napolnjene z različno količino vode. Zbita tarča z najmanj vode šteje 1 točko, malo bolj polna 2 točki in najbolj polna 3 točke. Medtem, ko gasilec z “brentačo” zbija tarče, ostali gasilci stečejo po več vode po označeni štafetni progi.)

Vulkanski pepel (Sodelujejo štiri ekipe hkrati. Na sodnikov znak za start prime tekmovalec/ka (potnik) kovček, torbo in dežnik. S prtljago s vkrca v taksi (samokolnica). Sotekmovalec(taksist) ga po označeni progi (količki, lažje ovire) čim hitreje odpelje na drugo stran proge, kjer ga čaka drugi sotekmovalec s kolesom. Potnik z vso prtljago sede na kolo, sotekmovalec kolesar pa ga po isti poti s potiskanjem pripelje nazaj na startno mesto. Nato potnik z vso prtljago pohiti po isti poti peš do cilja.)

Rezultati, ki so si jih tekmovalci prigarali, so bili naslednji:

1. mesto so zasedli ŠD Pristava, ki so tudi drugič osvojili prehodni pokal.

2. mesto so zasedli ŠD Kristan Vrh

3. mesto pa Vinogradništvo Namurš.

Pri vleki vrvi so med moškimi zasedli 1. mesto Strojni krožek Sejalec, med ženskami pa 1. mesto tekmovalke iz Šentvid.

Pokali, ki so si jih priborile ekipe
Pokali, ki so si jih priborile ekipe

Kakor v preteklih letih, je tudi letos potekala že tradicionalna, 7. kravja ruleta. Potek rulete je takšen: na travniku je narisana velika oštevilčena in ograjena mreža s polji – t.i. “parcelicami”, ki so na prodaj. Zakup “parcelice” pomeni, da ste v igri. Ko je prodanih večina parcelic, se igra začne. “Pastir” pripelje svojo kravico in jo spusti na pašnik z narisanimi polji. Potem se pa čaka…čaka do tedaj, da krava iz zadnjega konca spusti – saj veste kaj. In, zmagovalec igre je tisti, na čigar “parcelico” se je krava podelala. Nagrada je seveda znana. Dobitnik krave je postal Stane Esih iz Šentvida.

Po končanih igrah so zbrane zabavali Ansambel Vagabundi.

Nedelja je v Zibiki minila v znamenju dobre volje, lepega vremena, številnih ekip in veliko gledalcev. Ekipa Kozjansko.info čestitamo vsem zmagovalcem, udeležencem in tistim, ki skrbijo, da igre potekajo nemoteno. Vabimo vas k ogledu spodnjega video prispevka, ter foto-galerije.

 
v/t/f: Egon Horvat