Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodna zasedba restavratorjev na Brecljevem obnavljala peč v 300 let stari hiši (video)


restavratorske delavnice brecljevoMed 23. in 28. avgustom se je na Brecljevem pri Šmarju pri Jelšah mudila šestčlanska ekipa restavratorjev iz Avstralije in ZDA. V 300 let stari kmečki hiši so obnavljali staro krušno peč. Ob mednarodni restavratorski delavnici, ki jo vsako leto v sodelovanju z ameriško organizacijo Adventures in Preservation pripravlja šentjurski Zavod etno-eko, so potekale tudi otroške raziskovalne delavnice o etnološki dediščini Obsotelja in Kozjanskega.

Hiša je last Celjanke Simone Rawntree, ki že več kot 20 let živi v Veliki Britaniji. 300 let staro kmečko domačijo, ki jo je zob časa že pošteno načel, je podedovala od babice. Predlog, da bi mednarodna restavratorska delavnica letos bila na Brecljevem, je z veseljem sprejela. V restavratorski ekipi, ki je v Slovenijo prišla prostovoljno in si sama pokrila stroške bivanja in potovanja, so bili trije Avstralci in trije Američani. Ob krušni peči, ki je bila v ospredju restavratorskih del, so opravili še nekaj manjših del drugod po hiši. Bivanje v Sloveniji so si popestrili z izletom v Piran in Postojno, v četrtek pa jih je v cerkvi sv. Roka sprejel tudi šmarski župan Jože Čakš.

O poteku delavnic, enotedenskem bivanju v Obsotelju, prostočasovnih aktivnostih in vtisih o Sloveniji in Brecljevem smo se pogovarjali z Avstralcem Stephenom Bookerjem. Pogovor, ki je v angleškem jeziku, si oglejte v spodnjem posnetku.

restavratorske delavnice brecljevo
Delo je zahtevalo kar nekaj fizičnega napora

Restavratorje je obiskala tudi ekipa TV Slovenija in pripravila reportažo za oddajo Slovenska kronika (od 7.29 dalje).

A s(m)o kaj etno?
Sočasno z mednarodnimi restavratoskimi delavnicami so na Brecljevem bile tudi mladinske raziskovalne delavnice A s(m)o kaj etno?, ki jih je v sodelovanju z Zavodom etno-eko in Klubom študentov šmarske regije in Obsotelja pripravil Mladinski kulturni klub Netek. Udeleženci so med petdnevnim druženjem spoznali igre, ki so jih igrali njihovi dedki in babice, stare šege, navade, pripovedi, vraže. Ob spoznavanju kulturne in etnološke dediščine Obsotelja in Kozjanskega so se posvetili tudi kulinariki in izdelovanju okraskov iz paprija. 

O 5-dnevnem druženju mladih z restavratorji in študentkami etnologije smo se pogovarjali z vodjo projekta Janjo Sivec. A s(m)o kaj etno? Preverite v spodnjem posnetku. 

etnoloske delavnice
Mladi so se preizkusili v peki kruha
etnoloske delavnice
Izdelali so tudi Veliko kuharsko knjigo in ilustrirano pravljico o Ajdovskih deklicah
a smo kaj etno
Skupinska fotografija udeležencev delavnic A s(m)o kaj etno?

v/t: Marko Kovačevič
f: Janja Sivec, Tanja Gobec in mK