Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob 30-letnici pobratenja gasilcev peš iz Zibike v Gaberke


pohod zibika gaberkePri mnogih prebivalcih Obsotelja in Kozjanskega je spomin na 20. junij 1974 še zelo živ. Tistega dne je miren vsakdanjik na tem območju prekinilo zamolklo grmenje, tla so vse bolj valovila. Potres z epicentrom zahodno od Zibike in popotresni sunki so močno načeli videz pokrajine. Ljudje so ostali brez strehe nad glavo, hudo so bile poškodovane številne šole. Potrebno je bilo hitro ukrepanje. Pomoč je prihajala iz celotne Slovenije in iz drugih delov nekdanje Jugoslavije.

Krajane Zibike je kmalu presenetila novica, da so se Velenjčani odločili zgraditi novo šolo v Zibiki. Dela so hitro stekla. Na pomoč pri gradnji šole in odpravi drugih posledic potresa so prihajali ljudje, med njimi veliko mladih. Zelo dejavni so bili mladinci iz Gaberk pri Šoštanju, ki so z domačini spletli številna prijateljstva. Ta so pripeljala do pobratenja mladinskih organizacij obeh krajev. Po nekaj letih so se generacije mladih zamenjale, prijateljstvo pa se je ohranjalo. Preneslo se je na sodelovanje med gasilci iz obeh krajev in 6. julija 1980 je bila podpisana listina o pobratenju gasilskih društev iz Gaberk in Zibike. Sodelovanje na družabnem, kulturnem, strokovnem in drugih področjih je privedlo tudi do marsikaterega osebnega prijateljstva.
Druženje so pred osmimi leti nadgradili trije Gaberčani, ki so se leta 2002 odločili, da se ob praznovanju Jernejeve nedelje v Zibiki tja odpravijo kar peš. Pohod je postal tradicionalen, skupina pohodnikov pa z leti večja. Pred dvema letoma so pogum zbrali tudi mladi Zibčani in se na pot podali v nasprotni smeri.

Na letošnji 3. pohod Zibika – Gaberke so se v četrtek, 15. julija, hudi vročini navkljub odpravili Urban Bračko, Tomi Krivec, Sebastjan Podhraški in Denis Štrok. Prvi dan jih je pot vodila preko Ločneca, Tratne in Šentjurja do Sv. Rozalije pri Šentjurju, kjer so prenočili. Načrtovani start drugega dne je nekoliko zamaknil naliv. Mimo Proseniškega, Ljubečne, Prekorja in Pernovega so prispeli do Ponikve pri Žalcu, kjer so se utaborili za drugo nočitev. Tretji, zadnji dan pohoda jih je čakala pot skozi Arnače, Kavče in Velenje mimo Škal do Gaberk, kjer so pohodniki ostali na dvodnevnem praznovanju 80-letnice tamkajšnjih gasilcev. Pohodnikom je še največ preglavic na poti povzročala huda vročina, sicer pa razen nekoliko razbolelih podplatov drugih težav niso imeli.

Gasilci obeh društev bodo na različne načine sodelovali tudi v prihodnje. Veseli dejstvo, da se druženje vedno bolj prenaša na mlajše generacije, zato se za nadaljevanje 30-letne tradicije ni bati.

zemljevid
Zemljevid s potekom poti od Zibike do Gaberk

t/f: Tanja Rupnik

* Na zgornji fotografiji so letošnji pohodniki (z leve) Sebastjan Podhraški, Urban Bračko, Tomi Krivec in Denis Štrok